Annons
Växjö

Miljonsatsning ska öka återbruk i byggsektorn

Växjö • Publicerad 2 maj 2024
Uppstart för samverkan mellan aktörer för ökat återbruk av byggmaterial, inom projektet ”Demand trust for circular building materials” (CTB) som beviljat stöd av EU och Region Kronoberg.Från höger: Stefan Olsson (GodaHus), Krushna Mahapatra (Linnéuniversitetet), Roma Almeida(Linnéuniversitetet), Katarina Rupar Gadd (Linnéuniversitetet), Viktoria Björk (GodaHus/LBE Arkitekt),Sylvia Haus (Region Kronoberg), Jesserina Flores Araya (Vöfab) och Anders Lundgren (GodaHus).
Uppstart för samverkan mellan aktörer för ökat återbruk av byggmaterial, inom projektet ”Demand trust for circular building materials” (CTB) som beviljat stöd av EU och Region Kronoberg.Från höger: Stefan Olsson (GodaHus), Krushna Mahapatra (Linnéuniversitetet), Roma Almeida(Linnéuniversitetet), Katarina Rupar Gadd (Linnéuniversitetet), Viktoria Björk (GodaHus/LBE Arkitekt),Sylvia Haus (Region Kronoberg), Jesserina Flores Araya (Vöfab) och Anders Lundgren (GodaHus).Foto: Erika Jonsson Bernstone

Föreningen GodaHus har tilldelats ungefär 3,5 miljoner kronor, under tre år, i stöd från EU och Region Kronoberg för att utveckla marknaden för återbruk inom bygg och fastighetssektorn.

– Vi har märkt ett stort engagemang för återbruk. Det vi kommer att lära oss under kommande tre år, från pilotprojekten i regionen och från andra länder, kommer bidra till ökad kunskap om hur vi minskar miljöpåverkan från bygg- och fastighetssektorn i hela regionen, säger Björn Eliasson, vd för GodaHus.

Annons

Tillsammans med Linnéuniversitetet medverkar föreningen i internationellt projekt som har som mål att underlätta omställningen till en cirkulär byggsektor. Det är ett internationellt projekt med partners från sex länder i Nordsjöregionen, som tillsammans kommer att genomföra sju pilotprojekt med ambitionen att demonstrera omkring 25 procent minskning av det materiella fotavtrycket från byggprojekten.

– Det är absolut nödvändigt för byggsektorn att succesivt övergå till mer cirkulära flöden och för att möta det kompetensbehov som förflyttningen medför tar vi fram en ny kurs, säger Krushna Mahapatra, professor vid Linnéuniversitetet.

Föreningen GodaHus består av cirka 60 bygg- och fastighetsaktörer i Kronoberg, Kalmar och Blekinge län och arbetar för att minska klimatavtrycket från fastigheter.

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons