Annons
Växjö

Miljöpartiet lämnar Blågröna Växjö – samarbetet spricker

Växjö • Publicerad 22 april 2022
Gunnar Nordmark (L), Magnus P Wåhlin (MP), Anna Tenje (M), Andreas Olsson (C) och Jon Malmqvist (KD)
Gunnar Nordmark (L), Magnus P Wåhlin (MP), Anna Tenje (M), Andreas Olsson (C) och Jon Malmqvist (KD)Foto: Pressbild

Miljöpartiet lämnar det politiska styret i Växjö kommun, Blågröna Växjö. Det meddelades på en pressträff med de fem partierna under fredagsmorgonen.

”Vi går därför nu i opposition och lämnar majoritetssamarbetet. Det innebär att vi lämnar våra positioner som är arvoderade och våra platser i kommunens bolag. Vi väljer samtidigt att ta ansvar för den budget som förhandlats fram för 2022 och sitter kvar som ledamöter i nämnderna, i opposition. Det betyder att vi fortfarande har insyn och kan rösta på förslag som sätter miljö, klimat och välfärd i första rummet”, skriver Miljöpartiet Växjö i ett pressmeddelande.

Annons

Miljöpartiet skriver i ett pressmeddelande att samarbetat har fört mycket gott med sig men att de har kompromissat i två mandatperioder och att de ofta har känt sig bromsade vad gäller miljöfrågorna. De vill lägga mer resurser på välfärden och skriver att partier som de samarbetar med vill effektivisera och möta de ökande behoven i välfärden med samma pengar.

Miljöpartiet vill att budgeten för 2023 läggs efter valet och vill gå fram i valet som en egen kraft som inte är bunden av tidigare samarbeten. Men övriga partier i Blågröna Växjö har velat ha en budgetprocess redan i juni.

– För oss är det självklart att gå till val som en egen politisk kraft. Det förväntar sig våra medlemmar och väljare, säger Magnus P. Wåhlin (MP), gruppledare Miljöpartiet i Växjö.

Alliansen i Blågröna Växjö, Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, kommer att bestå.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons