Annons
Växjö

Miljöpartiet vill ompröva bygget av nya Fagrabäcksrondellen

Växjö • Publicerad 4 maj 2022
Fagrabäcksrondellen.
Fagrabäcksrondellen.Foto: Jonas Engman

Miljöpartiet vill ompröva beslutet om byggnationen av nya Fagrabäcksrondellen, som de tidigare har röstat för. Anledningen är den accelererande klimatförändringen och att den nationella infrastrukturplanen inte lever upp till att nå Parisavtalets mål.

– Vi vill ompröva Fagrabäcksrondellen och andra liknande trafiklösningar där man underlättar för bil- och lastbilstrafik och som inte aktivt medverkar till att klimatmålen nås. Vi vill satsa mer på spårbunden trafik och kollektivtrafik, cykelvägar och åtgärder som minskar biltrafiken. Vi ska inte planera för storskaliga väglösningar som ökar bilismen och utsläppen, säger Magnus P Wåhlin (MP), riksdagskandidat i Kronobergs län och gruppledare för Miljöpartiet Växjö.

Annons

Hur ser du på att ni var med och röstade för Fagrabäcksrondellen och nu vill ompröva beslutet?

– Jag tycker att det är rimligt när verkligheten förändras och klimatförändringarna accelereras. Det var inte riktigt så när vi fattade beslut om Fagrabäcksrondellen och vi visste att planerna skulle gå igenom ändå. Vi såg att vi kunde vara med och få igenom en del bra saker med pendelparkeringar och cykelvägar.

Partiet tycker att planering ska styras efter klimatmål och inte efter prognos om ökande bilanvändning. Miljöpartiet vill inte stoppa alla vägbyggen men anser att det inte ska vara den självklara utgångspunkten utan att även mer hållbara alternativ ges utrymme.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons