Annons
Växjö

Missade hjärnhinneinflammation - regionen anmäler sig själv

Växjö • Publicerad 21 mars 2023
Region Kronoberg.
Region Kronoberg.Foto: Elvedin Basic

En patient hittades av en anhörig i sin lägenhet med sänkt medvetenhet och ambulans larmades till platsen.

Väl på sjukhuset undersöktes patienten av ett team med flera läkare men ingen tydlig orsak till medvetslösheten kunde identifieras. Först dagen efter, när patienten undersöktes av en annan intensivvårdsläkare, kunde patientens allvarliga hjärnhinneinflammation upptäckas. Patienten flyttades då till Universitetssjukhuset i Lund.

Annons

Att upptäckten av hjärnhinneinflammationen fördröjdes med en dag utsatte enligt regionen själv patienten för risker. Efter händelsen har kliniken sett över sina rutiner och vidtagit förebyggande åtgärder för att se till att man inte gör en liknande miss igen.

Regionen har även anmält sig själva till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) enligt Lex Maria, vilket vårdgivaren ska göra efter händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada.

Nu kommer en utredning att startas för att se till att liknande händelser inte sker i framtiden.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons