Annons
Växjö

Missade metastas hos cancerpatient - upptäcktes månader senare

Växjö • Publicerad 27 februari 2023
Centrallasarettet i Växjö.
Centrallasarettet i Växjö.Foto: Jonas Engman

En patient i region Kronoberg som opererades för en cancer med hög spridningsrisk hade redan direkt efter operationen smärtor i ett av benen. Detta tolkades av vårdpersonal som att det berodde på en hos patienten sedan tidigare känd artros.

Efter operationen hade patienten kontakt med kirurgklinik, ortopedklinik och primärvård men ingen av dem kopplade ihop patientens bensmärtor med den tidigare opererade cancern.

Annons

Det var först efter flera månader, när patienten besökte fysioterapeut och distriktsläkare på vårdcentralen som ett samband mellan smärtorna i benet och cancern misstänktes. Då skickades patienten på en akut röntgen som visade en metastas i benet.

Här saknas innehåll

Vanligtvis får patienter som opereras för cancer en kontaktsköterska på kirurgkliniken, vars funktion bland annat ska vara att fånga upp den här typen av symptom. I det här fallet föll det mellan stolarna och vårdgivaren missade att utse en kontaktsköterska.

Regionen har nu anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), en så kallad Lex-Maria anmälan. Detta är vårdgivare skyldiga att göra om händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada har uppstått.

Nu kommer en utredning av händelseförloppet att genomföras för att minska risken att någonting liknande inträffar igen.

Regionen skriver i ett pressmeddelande att man kommer att fortsätta arbeta med att kontaktsköterska alltid ska utses, att det finns tydliga vårdplaner och att öka kunskaperna om diagnostisk säkerhet.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons