Annons

Misshandlade sin kompis svårt vid bensinmack i Växjö – bedöms som självförsvar

Växjö • Publicerad 24 december 2022
Polisarm.
Polisarm.Foto: PETTER ARVIDSON

När vännerna träffades på bensinmacken blev det våldsamt. Den ene fick föras till sjukhus efter att ha blivit utsatt för grov misshandel. Nu frias hans kompis från åtalet – tingsrätten bedömer att han agerade i självförsvar när han slog sin vän med en tung e-cigarett flera gånger i huvudet.

Två män som känner varandra efter att ha gjort bilaffärer ihop, träffades enligt dem båda av en slump vid macken när de – oberoende av varandra – var på tillfälligt besök i Växjö.

Annons

Meningarna om vad som sedan hände går isär, men klart är att den ene mannen blev utsatt för en grov misshandel när han blev slagen med en tung e-cigarettbehållare av metall flera gånger i huvudet. Han började blöda kraftigt och fick föras med ambulans till Växjö lasarett med sårskador i huvudet och flera lösa tänder.

Den andre mannen, som är i 35-årsåldern, flydde efter slagsmålet i sin bil men han kunde gripas av polisen ett par dagar senare på sin bostadsort och blev åtalad för grov misshandel.

Vid rättegången i Växjö erkände den åtalade mannen att han hade slagit sin vän flera gånger med sin e-cigarett, men han hävdade att han blev provocerad och agerade i självförsvar. Enligt mannen hade de två först tjafsat om en påstådd pengaskuld och hans kompis blev därefter hotfull och kom emot honom med ett hundkoppel, som han sa att han ”skulle binda fast honom” med.

Tingsrätten går nu på den åtalade mannens version och frikänner honom helt. Enligt rätten ”finns det fog för XX påstående att han uppfattat att han var utsatt för ett överhängande brottsligt angrepp” – och han anses därför ha agerat i nödvärn när han slog sin kompis.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons