Annons
Växjö

Missnöje kring regionens val av bussbolag – prövas i domstol

Växjö • Publicerad 1 november 2021
Regionen gillade Karlssonbuss låga anbudspris i upphandlingen av kollektivtrafiken i Kronobergs län.
Regionen gillade Karlssonbuss låga anbudspris i upphandlingen av kollektivtrafiken i Kronobergs län.Foto: Jerry Sandberg

Karlssonbuss i Vaggeryd fick i somras förtroendet att ta över kollektivtrafiken i Kronobergs län de kommande tolv åren med start 2023. Region Kronoberg gillade främst bussbolagets prislapp, som var påtagligt mycket lägre än konkurrenternas.

Något som de utkonkurrerade bussbolagen nu ifrågasätter, skriver Smålandsposten. De anser att Karlssonbuss pris var så obegripligt lågt och avvikande att det borde ha diskvalificerats. Två utav bolagen – Flexbuss och Bergkvarabuss – har valt att ta strid i Förvaltningsrätten i Växjö för att försöka stoppa affären.

Annons

Enligt inlagor till förvaltningsrätten ska Karlssonbuss pris ha varit runt 50 miljoner kronor lägre per år än övriga anbud. Differensen blir alltså 600 miljoner kronor under den tolvåriga avtalstiden. Risken är att Karlssonbuss inte kan leverera med det pris som regionpolitikerna har tagit ställning till, menar Flexbuss vd David Lindquist.

Region Kronoberg och länstrafiken har i sina svar till förvaltningsrätten avfärdat både Flexbuss och Berggkvarabuss krav på en ny prövning. Regionens juridiska ombud skriver ”Det saknas anledning att tro att Karlssonbuss anbud skulle leda till leveransvägran eller att upphandlingen av något annat skäl inte skulle få avsett resultat”.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons