Annons
Växjö

Misstänkt matförgiftning på restaurang i Växjö

Flera personer har anmält att de blivit matförgiftade på en restaurang i Växjö.
Vid miljö- och hälsoskyddskontorets besök upptäcktes höga nivåer av histamin i en fiskart.
Nu tvingas verksamheten till åtgärder.
Växjö • Publicerad 26 oktober 2021
Bilden har ingenting med den aktuella händelsen att göra.
Bilden har ingenting med den aktuella händelsen att göra.Foto: ARNE FORSELL

I slutet av september till början av oktober anmälde flera personer till miljö- och hälsoskyddskontoret att de blivit matförgiftade hos en restaurang i Växjö. Samtliga hade förtärt samma livsmedel och upplevde symtom på histaminförgiftning.

En fiskart befarades vara orsaken och livsmedlet skickades till analys. Resultatet påvisade att halten av histamin var betydligt högre än det rekommenderade värdet som författats i EU-förordningen.

Annons

Veckan därpå fick verksamheten besök av inspektörer på miljö- och hälsoskyddskontoret i Växjö kommun. Inspektörerna konstaterade att det fanns brister i restaurangens sätt att dokumentera kylarnas temperatur, något som hade upptäckts redan vid tidigare besök i augusti. Då lovade man att starta med dokumentationen omedelbart. Men avvikelsen kvarstod vid inspektörernas senaste besök i oktober.

Miljö- och hälsokontoret har krävt att restaurangen vidtar åtgärder. Om inga åtgärder har vidtagits vid nästa kontroll kommer verksamheten att föreläggas med vite.

Sedan myndighetens beslut har restaurangen inkommit med uppgifter om att de vidtagit de åtgärder som krävts. Personalen kommer även att utbildas i dokumentation av temperaturer framöver.

Histaminförgiftning

• Histamin är en så kallad biogen amin som finns naturligt i kroppen. Exempel på andra biogena aminer är tyramin, tryptamin och kadaverin.

• Histamin eller biogena aminer kan bildas i mat om den förvaras eller tillreds felaktigt, till exempel om den förvaras där det är varmt.

• Histamin i för stora mängder kan ge matförgiftningssymtom som illamående, kräkningar, magont, nässelutslag, rodnad och huvudvärk.

• Därför finns det gränsvärden för vilka halter av histamin det får finnas i livsmedel. Gränsvärdena finns i Förordning EG nr 2073/2005 om mikrobiologiska kriterier för livsmedel.

• En del individer har en begränsad eller blockerad förmåga att bryta ner vissa biogena aminer. Allergiker och astmatiker exempelvis, kan vara mer känsliga mot histamin i livsmedel än andra personer.

Källa: Livsmedelsverket.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons