Annons
Växjö

Mobergvecka anordnas i Växjö

I slutet av oktober kommer det att anordnas en Vilhelm Moberg-vecka i Växjö. Bland annat blir det filmvisning på Palladium.
– Vi visar Jan Troells klassiska filmatisering av Utvandrarna, berättar Ulf Nilsson, ledamot i Vilhelm Moberg-sällskapet.
Växjö • Publicerad 22 augusti 2023
Författaren och samhällsdebattören Vilhelm Moberg är alltjämt aktuell. I slutet av oktober anordnas en hel Moberg-vecka i Växjö.
Författaren och samhällsdebattören Vilhelm Moberg är alltjämt aktuell. I slutet av oktober anordnas en hel Moberg-vecka i Växjö.Foto: David Färdigh

Växjös stadsfest Karl-Oskardagarna är som bekant döpt efter Vilhelm Mobergs berömda romankaraktär Karl-Oskar Nilsson i Utvandrar-eposet. Det litterära arvet hålls levande av Vilhelm Moberg-sällskapet som i lördags hade årsmöte på Utvandrarnas Hus och som då också presenterade planerna på en Moberg-vecka senare i höst.

– I slutet av oktober anordnas en hel vecka med föreläsningar, debatter och kulturhändelser som knyter an till Vilhelm Mobergs författarskap och de frågor som han brann för. Hela programmet avslöjas inom kort, säger Ulf Nilsson.

Annons

Redan nu står det dock klart att veckan inleds på Palladium med en gratis filmvisning av Jan Troells klassiska filmatisering av Utvandrarna.

– I anslutning till filmvisningen håller historikern Håkan Nordmark en föreläsning om Växjöbördige Ulla-Britt Söderlund (1943-1985), som var kostymör på just Utvandrarna och som senare tilldelades en Oscar för kostymerna i Stanley Kubricks film Barry Lyndon.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons