Annons
Växjö

Moderaterna vill göra Växjös flygplats till permanent beredskapsflygplats

Växjö • Publicerad 24 maj 2022
Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö och riksdagskandidat, Moderaternas trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus och riksdagsledamoten Richard Herrey (M) på plats på Växjö Småland Airport.
Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö och riksdagskandidat, Moderaternas trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus och riksdagsledamoten Richard Herrey (M) på plats på Växjö Småland Airport.Foto: Pressbild

Växjö Småland Airport är en av landets tillfälliga beredskapsflygplatser som ska hålla personal i beredskap dygnet runt för att kunna ta emot flyg som utför akuta samhällsviktiga transporter, som ambulansflyg eller plan från totalförsvaret.

Nu föreslår Moderaterna att alla 33 regionala flygplatser i Sverige ska bli permanenta beredskapsflygplatser. Dessutom vill de höja den statliga ersättningen till flygplatserna.

Annons

Enligt Moderaterna är Växjö Småland Airports kostnader för beredskapsuppdraget drygt 280 000 kronor i månaden. Samtidigt får flygplatsen 175 000 kronor av staten.

– Det är alltså en förlustaffär att bidra till den infrastrukturella beredskapen. Så kan vi inte ha det. Moderaterna föreslår att höja till 300 000 kronor. Flyginfrastrukturen går med överskott på totalen i Sverige. Statliga Swedavias överskott är rimligt att använda för att stötta regionala flygplatser. Det har betydelse för näringslivet, beredskapen och infrastrukturen i hela landet, säger Oliver Rosengren (M), kommunalråd i Växjö och riksdagskandidat.

Under tisdagen var Moderaternas trafikpolitiska talesperson Maria Stockhaus, riksdagsledamoten Richard Herrey (M) och Oliver Rosengren (M) på plats på Växjö Småland Airport.

– Det var ett intressant besök som verkligen gav inblick i den svåra situation som de viktiga, regionala flygplatserna har. Moderaterna vill värna flyginfrastrukturen. Ett första steg är att vi ger besked om att permanenta alla 33 regionala flygplatser som beredskapsflygplatser och att höja den statliga ersättningen med drygt 50 procent, säger Maria Stockhaus.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons