Annons

Momsbluffen som skulle göra företagarna förmögna – tog emot 220 miljoner på konton

Omsättningen i Växjöföretagarens och kompanjonens bolag ökade på ett år med flera hundra miljoner kronor. Bolagets förklaring var att man anställt en framgångsrik säljare – men åklagaren påstår att det handlade om brottslighet.
Växjö • Publicerad 20 mars 2024

Nu åtalas de båda männen som företrädde det tidigare välmående bolaget för grovt skattebrott och grov näringspenningtvätt vid Malmö tingsrätt. Åklagare Marianne Forsström vid Ekobrottsmyndigheten kräver att företagarna, som förnekar brott, får ett femårigt näringsförbud.

En av de utpekade företagarna är bosatt i Växjö. Han har en lång och framgångsrik karriär bakom sig och hans kompanjon är bosatt i Lessebo kommun.

Åklagare Marianne Forsström har lett utredningen mot Växjöföretagaren och dennes kompanjon som nu åtalas för grovt skattebrott och grov näringspenningtvätt.
Åklagare Marianne Forsström har lett utredningen mot Växjöföretagaren och dennes kompanjon som nu åtalas för grovt skattebrott och grov näringspenningtvätt.Foto: Peter Ottosson
Annons

Fram tills att den misstänkta brottsplanen sattes i verket bestod verksamheten framförallt av försäljning av mobiltillbehör och hemelektronikprodukter till främst svenska kunder.

Från en omsättning på 26 miljoner kronor under första halvåret 2019 ökade omsättningen plötsligt till flera hundra miljoner kronor. Bolagets förklaring om en nyanställd duktig säljare som fått med sig kunder från en tidigare anställning imponerade inte på Skatteverket som avslöjade momshärvan.

Den nya verksamheten inriktades enligt bolaget på trading av bland annat mobiltelefoner, airpods och datorkomponenter som såldes i stora volymer till kunder i andra EU-länder.

Ekobrottsmyndighetens utredning är på flera tusen sidor och i åtalet mot de båda Kronobergsföretagarna påstår åklagaren att de ”tillsammans och i samförstånd lämnat oriktig uppgift till Skatteverket”.

Polisen dokumenterade med en rad bilder husrannsakan i de nu åtalade företagarnas lokal. Här var det en server som tilldrog sig utredarnas intresse.
Polisen dokumenterade med en rad bilder husrannsakan i de nu åtalade företagarnas lokal. Här var det en server som tilldrog sig utredarnas intresse.Foto: Polisen

När Ekobrottsmyndigheten slog till mot männen genomfördes husrannsakningar i deras bostäder och i företagets lokaler. Mängder av för polisen viktiga meddelanden och mejl säkrades för att visa att Växjöföretagarens bolag var en del i ett nätverk som styrdes av utländska aktörer.

I flera chattgrupper är det framförallt hans kompanjon från Lessebo kommun som frontar bolaget. Det finns information om hans affärsresa till Dubai och att flygbiljetten uppgraderades av en ännu oidentifierad man.

Meddelanden som polisen hittat från den lyriske kompanjonens affärsresa till Dubai hösten 2019. Meddelandena från mannen som är bosatt i Lessebo kommun skickades till hans utpekade medgärningsman, Växjöföretagaren. De företrädde tillsammans bolaget som finns i centrum för momsbluffen.
Meddelanden som polisen hittat från den lyriske kompanjonens affärsresa till Dubai hösten 2019. Meddelandena från mannen som är bosatt i Lessebo kommun skickades till hans utpekade medgärningsman, Växjöföretagaren. De företrädde tillsammans bolaget som finns i centrum för momsbluffen.Foto: Ur förundersökningen

I skattedeklarationer under 2019 och 2020 redovisade bolaget ingående moms med cirka 80 miljoner kronor för högt belopp. Närmare 27 miljoner av den summan gällde Voip, röstsamtal över Internet.

Skatteverkets utredning visade att bolaget under en enda månad 2019 sålt VoIP-trafik till två kundföretag på Malta och i USA för sammanlagt 110 miljoner kronor.

”Ni har uppgett att VoIP-trafiken endast avser fyra dagar vilket i så fall skulle motsvara en omsättning på i genomsnitt 27,5 miljoner per dag”, påpekade Skatteverket och tillade att en aktör som omsätter de beloppen borde direkt bli marknadsledande.

Efter Skatteverkets avslöjande verkställde kronofogden tidigt en betalningssäkring och hittade tillgångar hos Växjöföretagaren i främst fastigheter för ett antal miljoner kronor. Det handlar om hans hälftenägda villa i Växjö samt sommarhuset.

Polisen plockade med sig datorer, handlingar och annat bevismaterial från husrannsakan på företagarnas kontor.
Polisen plockade med sig datorer, handlingar och annat bevismaterial från husrannsakan på företagarnas kontor.Foto: Polisen
Annons

Företagarna misstänks ha medverkat i penningtvätt genom att låta sitt bolag vara ett led för den arrangerade handeln med mobiltelefoner och telekomtjänster.

De båda företagarna lät enligt åklagaren sitt bolag ta emot och omsätta 220 miljoner kronor på bankkonton i det avancerade upplägget som liknar flera tidigare momsbluffhärvor som Smålandsposten skrivit om.

Växjöföretagaren försvaras av advokat Staffan Bergqvist medan kompanjonen företräds av advokat Conny Cedermark. Båda är mycket erfarna advokater från Stockholm.

Ett par från Landskrona är också inblandat i härvan och åtalas bland annat för medhjälp till grovt skatte- och bokföringsbrott.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons