Annons
Växjö

Monica Skagne hjälper Växjöföretag med internationell expansion: ”Gör sådant jag får energi av”

Växjös förra kommunchef Monica Skagne återvänder till det privata näringslivet. Men hittills bara på fritiden och på timmar. Hon ska hjälpa IST i Växjö med en expansion både i Sverige och utomlands
Växjö • Publicerad 20 mars 2024
Monica Skagne är tillbaka i Växjös näringsliv - men bara på fritiden än så länge.
Monica Skagne är tillbaka i Växjös näringsliv - men bara på fritiden än så länge.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Det är mindre än en månad sedan Monica Skagne överraskande och på egen begäran önskade att få lämna sin tjänst som vd för bolaget Adda med bas i Stockholm som ligger under Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och ska erbjuda tjänster och produkter inom bland annat digitalisering och kompetensutveckling.

Då hade hon haft sitt uppdrag i ett halvår sedan hon i februari 2023 petades från sin post som kommunchef av Växjö kommuns nya politiska styre. Och fick ett avgångsvederlag på 12 månadslöner motsvarande 1,5 miljoner kronor.

”Jag är stark och tydlig och som jag uppfattar det väldigt uppskattad. När vi driver utveckling och förändring så är det inte alla som tycker att det är bra.”
Monica Skagne, Växjös förra kommunchef och fd vd för kommunägda företaget Adda
Annons

Nu är hon tillbaka i Växjö men inte redo att gå in ett heltidsuppdrag ännu.

– Det är en del saker som är på G. Men så har ISTs ägare Björn Sundeby hört av sig och vill att jag ska gå in och stötta lite. Jag har varit där några timmar. De har en stor expansionsplan nationellt och internationellt som jag är med och tittar över på min fritid.

I Adda är hon kvar i bakgrunden och stöttar den tillförordnade vd:n under nyrekryteringen. Efter det oväntade avhoppet från Monica Skagne framkom uppgifter om hur bolagets styrelse fått ta emot flera visselblåsningar som pekade ut en hård ledarstil i samband med att Adda lader ner sitt dotterbolag Adda Affärskoncept och 29 tjänster försvann. Själva avgången vill Monica Skagne fortfarande inte kommentera.

– Nej, jag vill inte gå in på det. Det var av privata skäl. Jag är jätteglad för det arbete vi gjorde i styrelsen och framförallt för att vi skapade bättre förutsättningar för Sveriges kommuner och regioner med bättre stöd.

Vad gäller visselblåsningarna är det inget som Addas styrelse valde att gå vidare med enligt Monica Skagne.

– Jag är stark och tydlig och som jag uppfattar det väldigt uppskattad. När vi driver utveckling och förändring så är det inte alla som tycker att det är bra. Sen väljer ni i media att ta upp den kritiken. Det jag har gjort är att skapa stabilitet runt om företaget, sen kanske man inte kan få med sig alla. I en förändring är det inte alla som vill hänga med.

Vad gör du nu?

– Just nu inte så mycket mer än att jag tar hand om mig själv. Någon timma här eller där på är jag på IST på min fritid. Jag gör det som ger mig energi och håller föredrag kring styrning och ledning i det offentliga, föredrag om hur AI kan förändra verksamheter. Att jag är intresserad av uppdrag i det offentliga är för att regioner och kommuner är så viktiga för oss alla, 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan och 365 dagar om året. Om min kunskap kan komma till nytta där så ger det mig också energi, jag har ett stort samhällsintresse och engagemang.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons