Annons
Växjö

Monterade annan registreringsskylt på stulet släp - döms för häleri

Växjö • Publicerad 15 april 2023
Växjö Tingsrätt, montage.
Växjö Tingsrätt, montage.Foto: Lars-Göran Rydqvist

I juli 2022 stals en släpvagn från ett uthyrningsföretag. Släpvagnen påträffades i oktober utanför en 44-årings hus i Tingsryds kommun. Den hade då inte längre kvar uthyrningsföretagets logotyper längre och hade även en ny registreringsskylt. Polisen kunde via att undersöka chassinumret slå gast att det de facto var det stulna släpet som påträffats.

44-åringen själv uppger att han köpt släpet via en kontakt på en säljsida på Facebook. Han uppger dessutom att han haft släpet långt innan det stals sommaren 2022. Han menar att personen han köpte släpet av är avliden och att kvittot brunnit upp i en brand i hans hus i maj 2021 eller 2022. Han uppger i förhör att han inte minns exakt när branden ägde rum.

Annons

Tingsrätten finner inte 44-åringens berättelse som trovärdig. De menar även att ”han har inte lämnat några uppgifter som går att kontrollera och hans invändning om ett kvitto som brunnit upp framstår som en efterhandskonstruktion, särskilt som branden skulle ha skett innan släpet tillgreps”.

Mannen döms nu för häleri och märkesförfalskning. Påföljden blir villgorlig dom samt 50 dagsböter som i mannens fall uppgår i 2500 kronor.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons