Annons
Växjö

Moskébygget i Växjö går framåt – fått in nya miljoner till satsningen

Växjö/Ljungby • Publicerad 5 januari 2024

Den 23 maj i år togs det första spadtaget i bygget av den nya moskén i Växjö. Det är Stiftelsen Växjös muslimer som bygger en ny moské på Försommarvägen på 1 000 kvadratmeter. Den nya byggnaden med en minaret ska innehålla en stor bönehall, samlingslokaler, föreläsningssalar, medierum och pentry.

– En ny moské ger en ljus framtid för våra barn och betyder mycket för muslimerna i Växjö. Nu bekräftas det att vi är en del av samhället, sa imamen Ismail Abuhelal i samband med det första spadtaget.

Annons

Nu, sju månader senare, fortgår byggprojektet som planerat och de färdigställer gjutningen av grundplattan som representerar den första etappen av projektet.

– Det går som planerat och det har inte varit några problem. Enligt planen ska moskén stå färdig under våren 2025. Man vet ju inte vad som händer på vägen men just nu går det som planerat, säger Ibrahim Buh Gelle, som är ombudsman för Stiftelsen Växjös muslimer och fungerar som projektsamordnare mellan byggentreprenören och stiftelsen.

En ny moské byggs på Försommarvägen i Växjö och väntas se ut så här när det är färdigt.
En ny moské byggs på Försommarvägen i Växjö och väntas se ut så här när det är färdigt.Foto: Stiftelsen Växjö Muslimer

I samband med spadtaget hade Stiftelsen Växjös muslimer fått in 13 miljoner kronor av de drygt 30 miljonerna som de behöver för att genomföra projektet.

– Sedan det inledande spadtaget har vi lyckats samla in drygt två miljoner kronor. Vår senaste insamlingsaktivitet ägde rum i november, där vi samlade in cirka över en miljon kronor, säger Ibrahim Buh Gelle.

Även här har medlemmar och andra muslimer bidragit med pengar till bygget, både via uppbördshjälp, som är en hjälp trossamfund kan få genom att Skatteverket tar in medlemsavgiften via skatten men också via autogiro direkt från människor och deras inkomster.

Det finns även planer på att bygga en ny förskola på tomten men fokus ligger nu på att bygga moskébyggnaden.

bild 1/2
Illustration på nya moskén och den planerade förskolan i Växjö.
Illustration av baksidan av Växjös nya moské som ska stå färdig i slutet av 2024.
Illustration på nya moskén och den planerade förskolan i Växjö.
Illustration av baksidan av Växjös nya moské som ska stå färdig i slutet av 2024.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons