Annons
Växjö

MP lägger fokus på hållbarhetsarbetet i budgeten – vill avveckla kommunens ägande i flygplatsen

Växjö • Publicerad 4 juni 2022
Montage. Cheryl Jones Fur och Magnus P Wåhlin.
Montage. Cheryl Jones Fur och Magnus P Wåhlin.Foto: Jonas Ljungdahl/Lars-Göran Rydqvist

Miljöpartiet har presenterat sitt budgetförslag för Växjö kommun 2023. Budgeten har fokus på en snabbare klimatomställning och en starkare välfärd. Bland annat avsätter partiet 47 miljoner kronor för olika insatser för att förbättra kommunens hållbarhetsarbete. MP vill bland annat förstärka hållbarhetsavdelningen med ungefär fem nya tjänster.

– Vi vill öka takten i kommunens klimat och miljöarbete. Vi vill ligga i framkant vad avser hållbarhetsarbete, säger Magnus P Wåhlin (MP), gruppledare.

Annons

Partiet vill avveckla kommunens ägare i Växjö flygplats, bygga bussfil på Sandsbrovägen för att kollektivtrafiken ska bli punktligare och utveckla pendelparkeringar. Miljöpartiet avsätter 18 miljoner kronor till gratis busskort för högstadie- och gymnasieelever, för att öka jämlikheten och möjliggöra en aktiv fritid för alla.

28 miljoner satsas till utbildningsförvaltningen för att minska skolsegregationen, sänka avgifter till kulturskolan och ge ökade resurser till elevhälsan. Dessutom vill partiet ge ett tillskott på 16,5 miljoner kronor till omsorgen, bland annat till ett utvecklingsprojekt för att öka kvaliteten i omsorgen och förbättra arbetsmiljön, se över schemaläggning, och öka kontinuiteten. De vill också minska antalet delade turer och rekrytera fler medarbetare inom omsorgen.

– Miljöpartiet i Växjö presenterar en budget för snabbare klimatomställning och en starkare välfärd. Tillsammans kan vi skapa det nya gröna folkhemmet där snabb miljöomställning och social rättvisa går hand i hand, säger Cheryl Jones Fur (MP), gruppledare, i en kommentar.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons