Annons
Växjö

Musikhjälpen besvarar kritiken efter beslutet om Filip Dikmen

Växjö • Publicerad 31 oktober 2023
Filip Dikmen var tillsammans med Madeleine Eliza gäst i Musikhjälpen 2022. Han skulle ha programlett programmet 2023 men stoppas nu.
Filip Dikmen var tillsammans med Madeleine Eliza gäst i Musikhjälpen 2022. Han skulle ha programlett programmet 2023 men stoppas nu.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Komikern Filip Dikmen var en av programledarna som skulle leda Musikhjälpen i Växjö 2023. Men efter att ha publicerat videoklipp där han diskuterade konflikten mellan Israel och Palestina bröts samarbetet med Musikhjälpen och han får inte vara med som programledare i glasburen på Stortorget i december.

Sveriges Radio har efter beslutet mötts av skarp kritik och beslutet att stoppa Dikmen från uppdraget har kritiserats. Nu har Musikhjälpen gått ut på Instagram och besvarat en del av kritiken och frågorna. De skriver bland annat att man får stå upp för människor som drabbas av krig men att public service inte offentligt får ta ställning för eller mot någon part i en konflikt.

Annons

”Speciellt inte om man leder ett program där den frågan kan komma upp. Då är risken att publiken upplever att ens åsikt påverkar programmet man gör”, står det i en bild.

I en annan bild skriver Musikhjälpen att alla har rätt att tycka vad man vill men att de inte ska säga åt någon vad man ska tycka. De som arbetar med Musikhjälpen och public service har rätt att ta ställning i olika frågor men kan då ”inte leda program där den frågan är en del av programmet”. Publiken ska kunna lita på att programmet inte företräder något särskilt intresse.

De senaste åren har pengar från Musikhjälpen gått till tretton olika projekt i Gaza, bland annat Läkare utan gränser och Rädda barnen. En del av pengarna från årets insamling kan också komma att gå till insatser i Gaza.

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons