Annons
Växjö

Myndigheten granskar Pontus Rasmusson

Växjö • Publicerad 19 december 2022 • Uppdaterad 29 december 2022
Pontus Rasmusson.
Pontus Rasmusson.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Under hösten har det stormat kring influencern, kreatören och artisten Pontus Rasmusson från Ingelstad. Svenska Dagbladet har granskat barnidolen och bland annat tagit upp att Pontus Rasmussons innehåll på Youtube är opassande för hans målgrupp som främst består av barn. Han har också kritiserats för att ha uppmanat sina följare att ringa ett telefonnummer för att prata med honom, vilket lett till dyra telefonräkningar för föräldrar.

Hans två Youtubekonton togs efter granskningen bort. Det ena kanalen hade 177 000 prenumeranter och det andra hade 62 000 prenumeranter. Anledningen är att Youtube anser att Pontus Rasmusson har brutit mot barnsäkerhetspolicyn som förbjuder innehåll som sexualiserar minderåriga.

Annons

Nu har Konsumentverket inlett ett tillsynsärende om otillbörlig marknadsföring till barn mot Pontus Rasmusson. Det rör sig om inlägg på Instagram där influencern enligt Konsumentverket riktar direkta och aggressiva köpuppmaningar till barn. Myndigheten menar också att inläggen har brister i reklamidentifieringen. Pontus Rasmusson uppmanas att omedelbart upphöra med dold och vilseledande marknadsföring.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons