Annons
Växjö

Myndighetsanställd i Växjö gjorde olagliga slagningar – bröt mot tystnadsplikten

Växjö • Publicerad 9 februari 2024
Genrebild.
Genrebild.Foto: MATHIAS BERGELD

Skatteverket i Växjö misstänker att en anställd gjort otillåtna slagningar i myndighetens verksamhetssystem och lämnat ut sekretessbelagd information till obehöriga. Han misstänks därför ha gjort sig skyldig till dataintrång och brott mot tystnadsplikten i tjänsten.

Totalt handlar det om 78 slagningar, som inte var föranledda av hans arbetsuppgifter, mellan sommaren 2021 och hösten 2023. Han ska bland annat ha sökt på sig själv, nära anhöriga och en bostadsrättsförening. Över 30 av slagningarna har koppling till frågor från flera redovisningsbyråer. Han ska under en tvåårsperiod svarat på frågor från redovisningsbyråer vid minst 632 tillfällen och flera av uppgifterna har omfattats av sekretess. Han ska också ha handlagt ett ärende där han var jävig.

Annons

Mannen själv har uppgett att han hjälpt redovisningsbyråerna av ”gammal vana” och att ”de har alltid hört av sig”. Istället för att hänvisa dem till Skatteupplysningen har han svarat alla som hört av sig och ”fastnat i det gamla och missat det nya”.

Mannen är inte längre anställd på myndigheten utan har lämnat sin tjänst på egen begäran.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons