Annons
Växjö

Narkotikabeslagen ökar kraftigt – men minskar i Kronoberg

Kronoberg • Publicerad 11 juli 2023
Del av cannabisbeslag på totalt 316 kilo i Helsingborg.
Del av cannabisbeslag på totalt 316 kilo i Helsingborg.Foto: Tullverket

Under det första halvåret 2023 har Tullverket beslagtagit mer cannabis och kokain i Sverige än under hela 2022. Det handlar totalt om över 4,5 ton cannabis och kokain och amfetamin, enligt ny statistik från Tullverket.

– Narkotikan är de kriminella gängens födkrok och den senaste tidens många skjutningar bottnar ofta i konflikter om narkotikamarknaden. Varje kilo vi beslagtar innebär förlorade inkomster för gängen. Varje gång vi griper en gängkriminell smugglare störs deras verksamhet. Det är vårt bidrag i kampen mot den organiserade brottsligheten, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Annons

Men i Kronobergs län har beslagen minskat under första halvåret i år jämfört med samma period 2021 och 2022. I år har Tullverket gjort åtta beslag i Kronobergs län och på flygplatsen i Växjö. I fjol var siffran under det första halvåret 62 och året innan det 35.

I år handlar det om tre beslag av sprit, två beslag av cannabis (marijuana) samt beslag av hagelvapen, tårgas-/pepparspray och ett farligt föremål.

Förra året handlade det om mer beslag av explosiva varor, dopningspreparat och narkotika i form av tramadol.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons