Annons
Växjö

Nästan var tredje elev når inte gymnasieexamen i Växjö

Växjö • Publicerad 6 december 2023
Foto: Lena Gunnarsson

32 procent av eleverna i Växjö kommun går utan gymnasieexamen efter tre år, visar Sveriges Lärares genomgång av ny statistik från Skolverket.

– Sveriges 290 kommuner och cirka tusen privata utförare klarar inte av att upprätthålla en nationellt likvärdig skola. Skolan är i akut behov av resurser och på sikt måste staten ta över finansieringen av skolan, så att alla elever kan få samma möjlighet att lyckas, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare.

Annons

Enligt statistiken är det introduktionsprogrammet, fordons- och transportprogrammet och barn- och fritidsprogrammet som har högst andel utan examen efter tre år. Högst andel med examen finns på program som naturvetenskapsprogrammet, restaurang- och livsmedelsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet.

Fakta

Här är det flest som inte når examen i Kronobergs län

Älmhult: 45 %

Tingsryd: 35 %

Markaryd: 35 %

Växjö: 32 %

Ljungby: 31 %

Källa: Sveriges Lärare

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons