Annons
Växjö

Nej till hög reklamskylt vid Växjös infart – kan störa trafiken

Både kommunen och Trafikverket slår fast – en tio meter hög reklamskylt längs med riksväg 25 i Växjö är inte ett lämpligt nybygge.
Växjö • Publicerad 10 september 2023

Ett företag har ansökt om bygglov hos kommunen för att få uppföra en digital reklamskylt utmed riksväg 25, vid den västliga infarten till Växjö.

Enligt ansökan skulle skylten placeras på en fastighet i den södra delen av Öjaby och under dagtid visa reklambudskap för trafikanter som är på väg in till Växjö centrum. Skylten skulle bli tio meter hög med en reklamyta på drygt 18 kvadratmeter och skulle placeras cirka 20 meter från riksvägen.

Annons

Trafikverket gav dock skyltbygget tummen ner i sin remiss. Enligt myndigheten är man allmänt negativt inställda till digitalt bildväxlande skyltar eftersom de ”innebär en allt för stor distraktion för trafikanter”.

Och i det aktuella fallet konstaterar Trafikverket att skylten skulle ha en negativ inverkan på trafiksäkerheten på grund av den komplicerade trafiksituationen som råder på riksväg 25 in mot centrum.

Miljö- och byggnämnden gick på sitt senaste möte på Trafikverkets linje och avslog bygglovsansökan. Även nämnden konstaterade att den höga skylten skulle ”innebära en oönskad visuell påverkan på trafikmiljön”.

Skylten var tänkt att placeras i Öjaby nära riksväg 25 och skulle ses av trafikanter på väg in till Växjö centrum. Foto från kommunens bygglovshandlingar
Skylten var tänkt att placeras i Öjaby nära riksväg 25 och skulle ses av trafikanter på väg in till Växjö centrum. Foto från kommunens bygglovshandlingar
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons