Annons
Växjö

Nej till kameraövervakning vid nya kommunhuset – igen

Växjö • Publicerad 17 november 2021
Växjö kommunhus.
Växjö kommunhus.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Växjö kommun har ansökt om kameraövervakning av entréerna och receptionsytan vid det nya kommunhuset. Ansökan avslogs av Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, med hänvisning till integritetsskyddet – och kommunen överklagade.

I slutet på förra veckan inkom förvaltningsrätten i Stockholm med samma svar – kameraövervakning kommer inte vara tillåten vid entrén under kommunhusets öppettider.

Annons

Bakgrunden till ansökan är att kommunen har uttryckt en oro då brott är ett vanligt förekommande på stationsområdet och de befarar att brottsligheten hänger med in på arbetsplatsen. IMY och förvaltningsrätten å andra sidan anser att kommunens oro inte är befogad och att integritetsskyddet väger tyngre.

Nu har Växjö kommun valt att överklaga beslutet igen. Det meddelar kommunen i ett pressmeddelande på onsdagen.

– Vi anser att den bedömning som Integritetsskyddsmyndigheten och Förvaltningsrätten gjort, är felaktiga. Vi får inte ha kameraövervakning för att det ännu inte begåtts något brott på platsen. Men det är inte rimligt att det först ska behöva ske någon incident. Vi vill ju ha kameraövervakning för att förebygga och förhindra brott, säger Anna Tenje (M) kommunstyrelsens ordförande.

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons