Annons
Växjö

Nej till köttbullsexperiment i Växjös skolor – skulle serveras varje dag

Köttbullsexperimentet – att köttbullar serveras i skolan varje dag – borde provas även i Växjö. Det föreslås i ett medborgarförslag. Men politikerna gör tummen ner.
Växjö • Publicerad 25 januari 2024
Köttbullar.
Köttbullar.Foto: ARNE FORSELL

I höstas uppmärksammades Bollnäs nationellt sedan kommunen infört ”köttbullsexperimentet”, det vill säga att köttbullar och makaroner skulle serveras på fyra av kommunens skolor varje dag som en tredje maträtt utöver den ordinarie skolmatsedeln.

Tanken med det barnvänliga köttbullarna var att de elever som inte äter så mycket av de andra rätterna på menyn skulle våga bredda sin matrepertoar, när de kände sig trygga med att köttbullarna alltid fanns som ett mättande alternativ.

Annons

En skolklass i Växjö inspirerades av Bollnäs-testet och skickade in ett medborgarförslag om att Växjö kommun borde ta efter och införa en tredje barnvänlig måltid varje dag, förslagsvis köttbullar eller nuggets.

Köttbulls-förslaget var nyligen uppe för behandling i servicenämnden men där blev det – efter viss debatt – tummen ner.

Nämnden motiverade sitt avslag med att de dagliga köttbullarna skulle gå på tvärs mot skollagens krav på näringsriktiga måltider och att det skulle försvåra arbetet med att ”främja goda matvanor hos barn och unga”. Dessutom, poängterade politikerna, skulle det bli ett kostsamt förslag eftersom flera av kommunens skolor har serveringslinjer som inte är anpassade för tre maträtter.

Men nämnden var inte enig. KD:s och M:s ledamöter röstade för att utbildningsförvaltningen åtminstone skulle utreda vad förslaget om ”en tredje barnvänlig portion” skulle kosta samt vilka skolor som skulle kunna vara lämpliga.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons