Annons
Växjö

Nej till stor sjövilla i Växjö – strandskyddet sätter stopp

Fastighetsägaren vill riva den gamla sommarstugan och uppföra en stor villa med gästhus och källare vid strandkanten.
Men Växjö kommun säger nej – det stora byggprojektet skulle ”strida mot strandskyddets syften”.
Växjö • Publicerad 7 november 2023
Foto: Olof Elfverson

Ett större byggprojekt har nu gått om intet sedan Växjö kommuns miljö- och byggnämnd sagt nej till att bevilja strandskyddsdispens.

Ärendet gäller en fritidshusfastighet med sjöläge strax norr om Växjö.

Annons

Fastighetsägaren hade ansökt om strandskyddsdispens hos kommunen för att riva två gamla sommarstugor på tomten och i stället uppföra en större villa med glaspartier mot vattnet. På fastigheten planerades även för en stor källare, en gäststuga, ett garage, två bryggor och en uteplats till villan.

För att få strandskyddsdispens krävs särskilda skäl, till exempel att marken redan har tagits anspråk av byggnationer.

Miljö- och byggnämnden skriver i sitt beslut att man bedömer att delar av fastigheten redan är ianspråktagen, men det stora byggprojektet skulle enligt nämnden ändå medföra ett stort ingrepp på nuvarande orörd naturmark.

För att få plats med villan och källaren skulle bland annat ett 30 tal träd behöva fällas och en cirka fem meter hög kulle skulle schaktas bort.

”Att avverka flertalet träd och bygga nya större byggnader med annan karaktär bedöms av miljö- och byggnämnden ha en inte obetydlig privatiserande effekt. Detta medför att strandskyddsdispens därför inte kan ges eftersom åtgärderna anses strida mot strandskyddets syften”, slår nämnden fast i beslutet som nu har skickats till fastighetsägaren.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons