Annons
Växjö

Nekas hjälp med miljonskuld – ”tog stora risker med lånade pengar”

Växjöbon vädjade om skuldsanering och förklarade att hans familj har det mycket tufft ekonomiskt. Men kronofogden säger nej – mannen tog för stora risker när han gjorde ”spekulativa investeringar” med lånade pengar.
Växjö • Publicerad 21 januari 2024
Genrebild.
Genrebild.Foto: LUDVIG THUNMAN

En medelålders man i Växjö fick nyligen avslag på sin ansökan hos Kronofogdemyndigheten om att få skuldsanering. Mannens skulder uppgår till cirka en miljon och han uppgav att han är i stort behov av hjälp, eftersom hans familj annars tvingas leva i en socialt utsatt situation i många år framåt.

Kronofogden slog i sitt avslags-beslut ner på hur Växjöbons skulder hade uppstått. Han hade nämligen för ett par år sedan lånat stora summor som han investerade i kryptovalutan Bitcoin, men förhoppningarna om stigande kurser gick om intet.

Annons

”Du har tagit stora och medvetna risker genom att låna pengar och använda dem till spekulativa investeringar … därför är det inte skäligt att bevilja dig skuldsanering”, skrev kronofogden i sitt beslut.

Mannen valde att överklaga till Växjö tingsrätt. Han uppgav för domstolen att han borde beviljas skuldsanering eftersom han gjort allt i sin makt för att minska på skuldberget, bland annat genom att arbeta mer än heltid, minimera familjens månatliga kostnader samt även sålt sin bil och andra tillhörigheter.

Men domstolen gör nu samma bedömning som kronofogden och avslår hans överklagade.

Skuldsanering

• Skuldsanering är en möjlighet för svårt skuldsatta att kunna minska sina skulder till en nivå där de kan klara av att betala dem inom överskådlig tid.

• Om kronofogden bedömer att förutsättningar för skuldsanering är uppfyllda, skrivs ett förslag till betalningsplan. Som regel är den på fem år och utgår från hur mycket personen behöver för sin försörjning. Inkomster över detta belopp ska betalas till fordringsägarna.

• Godkänns skuldsaneringen, innebär det att personen får leva på existensminimum i fem år.

• Efter de fem åren avskrivs alla återstående skulder.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons