Annons
Växjö

Niklas firar 20 år som krögare i Växjö

Den här veckan firar Niklas Davidsson 20 år som krögare på KÖK11, vilket bland annat uppmärksammas med servering av kockarnas personliga favoriträtter och extra desserter. Grunden 2003 liksom nu 2023 är klassisk svensk husmanskost. Samtidigt har konferenser kommit att bli en allt viktigare bit.
– Med de här lokalerna har vi en av Växjös bästa konferensanläggningar. Där vill vi höja beläggningen ytterligare.
Växjö • Publicerad 23 september 2023
Dagens lunch, konferenser, catering och festvåningen är våra fyra ben, säger Niklas Davidsson som firar 20-årsjubileum som krögare på KÖK11.
Dagens lunch, konferenser, catering och festvåningen är våra fyra ben, säger Niklas Davidsson som firar 20-årsjubileum som krögare på KÖK11.Foto: David Färdigh

Vi träffar Niklas i samband med ett morgonmöte, där han tillsammans med medarbetarna planerar dagens arbete och kommande bokningar. Som egenföretagare inom restaurangbranschen får man ha många strängar på sin lyra konstaterar han.

– I början arbetade jag mest i köket men numera ägnar jag mig främst åt att planera verksamheten. Det kan handla om allt från marknadsföring av event till inredning av lokalerna och att sköta ekonomin.

Annons

Just den här veckan har fått en speciell festlig inramning. Niklas firar 20 år som krögare på KÖK11 och varje kock har fått i uppdrag att tillaga sin personliga favoriträtt som Dagens lunch.

– Jag själv serverade exempelvis strömming i tisdags. Dessutom blir det utökad salladsbuffé och extra dessert.

Det var i september 2003 som Niklas tog över restaurang- och konferensanläggningen på gamla regementsområdet I11. Han hade då under några år drivit restaurangen Kock och Catering i Göteborg, men såg nu möjligheten att återvända till hemstaden Växjö.

– När lokalen utannonserades anmälde jag mitt intresse direkt. Jag tog konceptet som jag hade i Göteborg och överförde direkt på KÖK11. Det blev en pangstart direkt med uppemot 200 lunchgäster och sedan byggde vi på med konferenser.

Grunden för maten då som nu är klassisk svensk husmanskost i Tore Wretman och Leif Mannerströms anda. Det som tillkommit under de här 20 åren är framför allt en större medvetenhet kring råvarornas ursprung och en ökad andel av vegetariska inslag,

– När vi började frågade gästerna mest kring fetthalter och om hälsonyttig mat. Idag vill man veta varifrån råvarorna kommer och gästerna är mer pålästa när det gäller klimat- och miljöpåverkan. Vi serverar bara svenskt kött och fågel och all fisk är miljöcertifierad. Det har dessutom blivit fler gröna, vegetariska inslag på såväl luncherna som julborden. Vi har även haft ett utbildningssamarbete med ekologiska kocken Paul Svensson.

Niklas Davidsson driver KÖK11 i Växjö.
Niklas Davidsson driver KÖK11 i Växjö.Foto: David Färdigh

KÖK11 håller lunchöppet två timmar mitt på dagen annars är det beställningsuppdrag som gäller. Konferensverksamheten har med åren blivit allt viktigare och är något som Niklas vill växla upp ytterligare.

– Vi har en av Växjös bästa konferensanläggningar. Stämningsfulla och välutrustade lokaler med god tillgänglighet och bra parkeringsmöjligheter. Som mest kan vi ta uppemot 200 personer.

Niklas ser dessutom potentialen i ett ändrat konferensbeteende.

– Många företag har på senare år dragit ner sina kontorsytor och saknar därmed tillräckligt med egna utrymmen när det ska anordnas konferenser och festligheter. Då kan vi erbjuda ett bra alternativ. Konferenserna har kommit igång bra igen efter pandemin och jag ser möjligheter att öka beläggningen ytterligare.

Annons

En annat plus är KÖK11:s strategiska läge i en växande del av Växjö. När Niklas tog över 2003 fanns bara ett fåtal företag i området.

– Nu finns här mängder av företag med Visma och Fortnox som tillväxtmotorer. Dessutom har Arenastaden tillkommit och snart bebyggs Bäckaslövsområdert med den nya simhallen intill. Från att tidigare befunnit oss utanför staden är vi numera en del av centrum.

Kärvare ekonomiska tider slår alltid direkt mot restaurang- och krognäringen. Niklas konstaterar att branschen är konjunkturkänslig och att antalet lunchgäster minskat något i spåren av pandemin, inflation, stigande råvarupriser och räntehöjningar. Samtidigt står verksamheten stadigt på flera ben.

– Jag brukar säga att vi står på fyra ben; Dagens lunch, konferenser, catering och festvåningen.

Något som Niklas brinner mycket för är event. Växjö Ölfestival är ett tydligt exempel som anordnats i tio år och som brukar locka drygt 800 besökare till KÖK11.

– Det är kul att fylla huset med energi. Förutom ölfestivalen har vi kört allt från mordgåtor till mindre jazz- och rockkonserter. Det är något vi kommer fortsätta satsa mycket på.

Ett sprillans nytt koncept som Niklas presenterar är PAW.

– Det står för Planerad After Work där vi släpper förköpsbiljetter. Vi vänder oss främst till företag och privatpersoner på den här sidan stan men alla är givetvis välkomna. Premiären blir nästa fredag, den 22 september.

Fakta

Niklas Davidsson

Företag: KÖK11.

Verksamhet: Dagens lunch, konferenser, catering och festvåning.

Antal anställda: Sju heltidsanställda plus extrapersonal.

Aktuell: Niklas firar 20-årsjubileum som ägare och krögare på KÖK11. Under jubileumsveckan kör kockarna sina personliga favoriträtter som Dagens lunch och det blir utökad salladsbuffé och extra dessert. På fredag kväll blir dessutom firande med personal och vänner.

Grunden i matlagningen: Svensk husmanskost i Tore Wretman och Leif Mannerströms anda.

Höjdpunkter under de här 20 åren: När vi fick cateringuppdrag åt IKEA och vid flera tillfällen serverade buffé till 500-600 personer. Arrangerandet av All Night Long tillsammans med Hampus Schreiber då vi körde ett Wallmans-liknande koncept med trerättersmiddag med musikunderhållning var också en höjdare. Och sedan är Växjö Ölfestival alltid en höjdpunkt varje år!

Event på gång i höst: Premiär för PAW, Planerad After Work, fredag den 22:e september. Dessutom mordgåtor samt konserter och minifestivaler senare i höst. I slutet av november drar vi dessutom igång julborden.

Positiv stress: När man är ett bra arbetsteam och det är hög puls i köket och serveringen. Den positiva stressen ger en skön känsla!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons