Annons
Växjö

Noll klagomål till kommunen kring fåglar i Växjö city: ”Det har blivit mycket bättre”

Växjö kommun har hittills i år inte fått in ett enda klagomål från allmänheten angående störande fåglar i Växjös stadskärna.
– Fågelskrämmorna kan vara en av anledningarna, säger Madelene Karlsson, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Växjö • Publicerad 27 juli 2023
Hittills i år har Växjö Kommun inte fått in något klagomål kring närgångna fåglar.
Hittills i år har Växjö Kommun inte fått in något klagomål kring närgångna fåglar.Foto: Bo Åkesson

För två år sedan var det mycket klagomål på oförskämda fåglar i Växjö centrum. Kommunen valde då att agera och satte upp fågelskrämmor runt om i stadskärnan. Fågelskrämmorna sände ut ett läte som efterliknade en rovfågel, vilket skulle leda till att fåglar skulle undvika platsen.

– Tidigare år har vi haft en del klagomål på störande kajor som häckar runt kaféer och uteserveringar, men i år har vi har inte haft några klagomål alls. Fågelskrämmorna kan vara en av anledningarna. sen har vi haft diskussioner med restauranger och kaféer och poängterat vikten av att städa undan mat från borden direkt så inte fåglar samlas. Det har blivit mycket bättre och det tycker vi att restaurangerna och kaféerna sköter väldigt bra, säger Madelene Karlsson, chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Fågelskrämma i Växjö city.
Fågelskrämma i Växjö city.Foto: Christoffer Jönsson
(Från vänster), Molly Olofsson, Elise Stenfält och Sofie Olsson, tycker Växjö kommun borde sätta upp fler fågelskrämmor.
(Från vänster), Molly Olofsson, Elise Stenfält och Sofie Olsson, tycker Växjö kommun borde sätta upp fler fågelskrämmor.Foto: Christoffer Jönsson
Annons

Vännerna Molly Olofsson, Elise Stenfält och Sofie Olsson, som hänger en del nere i stan, tycker att fiskmåsarna ibland kan bli lite för närgångna på de platser som saknar fågelskrämmor.

– En gång när vi käkade pizza kom det en fiskmås och typ attackerade oss. Men det händer om man inte hämtar in matresterna från borden.

Tycker ni fågelskrämmorna som kommunen satt upp har hjälpt?

– Ja, asså det funkar bra just där fågelskrämmorna sitter. De borde sätta upp fler för det verkar funka, i alla fall mot fiskmåsar, för de är de värsta. Men det viktigaste är nog att ta undan maten direkt så inga fåglar kommer, instämmer vännerna.

Christoffer JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons