Annons
Växjö

Nu kommer regnet - det här ska du tänka på

Under natten mellan måndag och tisdag väntas nästan 18 mm nederbörd över Kronoberg. Det här kan du tänka på för att klara av regnet på bästa sätt.
Kronoberg • Publicerad 26 juni 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: KRISTER ANDERSSON

Regnet väntas komma runt klockan 21 ikväll, för att sedan pågå till klockan 17 imorgon. Totalt beräknar SHMI att det kommer att falla 27,6 mm.

Ha vatten hemma

När det kommer mycket regn på kort tid så kan det ibland påverka vattensystemen.

Annons

– När det blir så mycket regn så snabbt så kan det vara problem för det att rinna undan, speciellt i olika sänkor och viadukter. Detta kan i sin tur överbelasta vattensystemen och göra att de inte fungerar under en period. Därför kan det alltid vara bra att se till att ha dricksvatten hemma i en dunk eller i flaskor, säger Erik Höjgård-Olsen, vakthavande meteorolog på SMHI.

Se till så att inget stoppar flödet

För att i största möjliga mån undvika att det svämmar över så är det en bra idé att på förhand se till att brunnar och annan avrinning inte är blockerad på något sätt. Det samlas ofta löv och annat vid brunnar så se till att rensa dem under dagen.

Var redo för strömavbrott

Strömavbrott är inte helt ovanliga under tung nederbörd. De är svåra för den enskilda personen att förebygga, men man kan se till att vara redo för det. På krisinformation.se ges en rad tips:

  • Se till att datorer, telefoner och surfplattor är laddade. Har du en powerbank (bärbar laddare) så är det bra om den är laddad också.
  • Ha värmeljus, ficklampa, tändare och batterier hemma så att du har ljuskällor även utan elektricitet.
  • Ha en batteri- eller solcellsdriven radio hemma.

Surra fast lösa föremål

Utöver strömavbrottstipsen så finns även lite allmänna saker att tänka på inför kraftigt nederbörd på krisinformation.se

  • Ta in eller surra fast lösa föremål på uteplatser och balkonger, till exempel studsmattor, trädgårdsmöbler, redskap och annat som kan blåsa iväg.
  • Dra in markiser om du har några.
  • Se till att alla fönster och dörrar är ordentligt stängda.
Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons