Annons
Växjö

Nu ska klockan ställas om igen – det här gäller

Växjö • Publicerad 28 oktober 2023
Det är dags för vintertid.
Det är dags för vintertid.Foto: LENA EHRING

Under söndagen är det dags att ställa om klockorna igen. Klockan 03.00 ställer man tillbaka klockan en timme till klockan 02.00. De allra flesta digitala klockor, mobiler och datorer ställer om sig automatiskt.

En minnesregel för när klockan ska ställas fram eller tillbaka är att man ställer fram utemöblerna och grillen på våren och därmed också klockan. På höstens ställs trädgårdsmöblerna tillbaka in i förrådet och då ska klockan också dras tillbaka.

Annons

Syftet med tidsomställningen från början var att spara energi och olja under första världskriget. Fler ljusa timmar på dygnet skulle innebära färre tända lampor.

Länstrafiken Kronoberg meddelar att de inte kommer göra en övergång till vintertid förrän klockan 04.00 på söndagsmorgonen för att trafiken ska fungera på bästa sätt.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons