Annons
Växjö

Nu ska SJ:s mest bekväma tåg börja rulla även i Kronoberg

I drygt två år har resenärerna på sträckan Stockholm–Göteborg fått åka i SJ:s moderniserade X2000-tåg.
Nu ska de bekvämare tågen även börja rulla på södra stambanan genom Kronoberg.
Kronoberg • Publicerad 8 maj 2023
Ett moderniserat X 2000-tåg. Pressfoto från SJ
Ett moderniserat X 2000-tåg. Pressfoto från SJ

Sedan hösten 2021 har tågresenärer på sträckan Stockholm–Göteborg kunnat åka med SJ:s moderniserade X 2000-tåg.

SJ har rustat upp X 2000-tågen framför allt när det gäller komforten för resenärerna med nya elektriskt justerbara stolar och uppfräschad inredning.

Annons

Från och med måndag ska de moderniserade tågen även börja trafikera södra stambanan på sträckan Stockholm–Malmö med tre dagliga avgångar, skriver SJ i ett pressmeddelande.

– Nu får Södra stambanans resenärer en bekvämare resa. Även om komfortupplevelsen är subjektiv påstår jag att det faktiskt är svårt att hitta ett lika bekvämt tåg i Europa, säger Martin Ekequist – ansvarig för den pågående tågrenoveringen – i en kommentar.

De moderniserade vagnarna har enligt SJ även ”radiotransparenta fönster” som gör att mobiluppkopplingen blir bättre och mer stabil och tågen ska även vara driftsäkrare eftersom all teknik har bytts ut.

– Som förväntat har vi sett en tydlig effekt av att vi utrustat de moderniserade tågen med den senaste tekniken och även redundanta system för att öka driftsäkerheten, fortsätter Martin Ekequist.

Här saknas innehåll

De upprustade tågen

• Varje upprustat tåg har cirka 15 procent fler platser än tidigare.

• 2-klass har nästan dubbelt så stora bagageställ som tidigare och större hatthyllor.

• Utvändigt känns de moderniserade X 2000 igen på en målad mörk kil i fronten, upputsade och blanka stålytor, tydligare logotyp och gröna strömavtagare.

Källa: SJ

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons