Annons
Växjö

Nu släpps filmen om Kronobergs slott

Växjö • Publicerad 19 juni 2023
Åsa Alering och Håkan Nordmark.
Åsa Alering och Håkan Nordmark.Foto: Kulturparken Småland

Under våren har en film i fem delar om Kronobergs slott producerats. Det är Historiker Håkan Nordmark och arkeolog Åsa Alering som kommer att guida tittarna genom slottets historia, från tiden det byggdes och framåt.

De två första delarna kommer att fokusera mer på slottets historia och dess betydelse för regionen. Den tredje fokuserar mer på människorna som arbetade och levde där. Del fyra ställer in kikarsiktet på Nils Dackes tid på slottet. I den femte och avslutande delen så sätter sig Åsa Alering vid rodret och berättar mer om det arkeologiska arbete som gjorts i och kring slottet.

Annons

– Vårt mål har varit att dokumentera slottsruinen och att presentera slottets historia på ett genomgående och tillgängligt sätt. Filmen har även ett stort pedagogiskt syfte där dess olika delar kan användas fristående från varandra, till exempel i grundskolans historieundervisning, säger Alexandra Stiernspetz Nylén, Kulturparken Smålands projektledare för filmen.

Filmen, som har titeln ”Kronobergs slott - Arkeologi och historia”, släpptes under måndagen och kommer att finnas tillgänglig på Smålands webbplats och dess YouTube-kanal. Bakom satsningen står Kulturparken Småland med finansiellt stöd från både Växjö kommun och Region Kronoberg.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons