Annons
Växjö

Ny butik i anrikt Växjöhus

Sedan Susanne Nilsson och Camilla Stenberg startade Tyg & Design för sju år sedan har verksamheten stadigt vuxit. I förra veckan slog de upp portarna till sin nya butik i korsningen Sandgärdsgatan/Klostergatan. Större utrymmen i ett anrikt hus med charmig känsla ger nya möjligheter.
– Ett perfekt läge, stora skyltfönster och högt till tak gör det här till en perfekt lokal för oss.
Växjö • Publicerad 16 maj 2018
Foto: Nadia Hagberg

Det har varit intensiva dagar för Susanne och Camilla. Tillsammans med arbetskamraterna Pernilla Drejenstedt och Lovisa Nilsson samt med god hjälp från såväl släkt som vänner har flyttlasset gått för full rulle från tidig morgon till sen kväll. Efter mycket slit så kunde de premiäröppna den nya butiken i fredags. Reaktionerna har varit översvallande.

– Alla våra stamkunder har varit superpositiva och det har även kommit in många nya, spontanbesökare som gjort tummen upp.

Annons

Tyg & Design har ända sedan starten för sju år haft en växande verksamhet och började så småningom bli trångbodda i sina lokaler inne på Bländapassagen. Tankarnas har därför funnits en längre tid att flytta till större ytor.

– Vi höll utkik och väntade in det rätta tillfället. Och när vi fick veta att Musikcentralens lokal i korsningen Sandgärdsgatan/Klostergatan skulle bli ledig så slog vi till.

Flytten har inneburit att Susanne och Camilla har gått från 100 till 150 kvadratmeter, men det var inte enbart den utökade ytan som fick dem att ta beslutet.

– Dels är det läget men också att det är ett fantastiskt charmigt hus med skön känsla. Här finns även hög takhöjd för våra gardiner och stora skyltfönster där vi kan visa upp våra tyger. På övervåningen har vi dessutom en balkong åt öster där vi kan äta frukost innan vi öppnar.

Vad vet ni om husets historia?

– Vi har hört att det tydligen är ett av de äldsta husen i Växjö city och att det en gång i tiden rymde leksaksbutiken Berta Olofssons Eftr. Och så förstås att Musikcentralen fanns här innan.

Efter leksaker och musikinstrument så är det nu tyger som gäller i det anrika huset. Tyg & Design har både privatpersoner och företag som kunder. Framgångskonceptet går bokstavligen talat ut på att skräddarsy beställningar.

– Vi tar emot alla typer av specialbeställningar på tyger och ordnar hela kedjan. Vi åker ut och mäter i hemmen, syr, monterar och hänger upp tygerna.

Foto: Nadia Hagberg

Något som under alla åren utmärkt Tyg & Design är tonvikten på nordisk design och ett genomgående miljötänk.

– Vi är väldigt medvetna och noggranna när det gäller att tygerna ska vara miljövänliga. Exempelvis när det gäller färger och framställningsprocess. Vi vill undvika kemikalier och har en nära dialog med våra leverantörer. Färgerna på vissa tyger kanske höll längre förr, men det fanns då en mindre trevlig förklaring till det.

Annons

Design handlar mycket om trender. Något som fått en stark renässans de senaste åren är höga gardiner, vilket delvis kan förklaras med att de svenska nybyggda hemmen idag ofta har öppna och höga planlösningar.

– Man mjukar då upp de stora tomma ytorna med hjälp av gardiner. Med långa gardiner blir det dessutom en lyxig hotell-känsla.

Utbudet av tyger är enormt och att hitta rätt i denna djungel sätter smakkänslan på prov, särskilt när man ska göra inköp till butiker. Men en viktig anledning till att Susanne och Camilla har lyckats så bra tillsammans är att de nästan alltid är samstämmiga när det gäller smak och strategi.

– Om någon lägger fram tio tyger på bordet och vi ska välja ut en av dessa så kommer vi garanterat peka på samma sak. Vi har samma tänk!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons