Annons
Växjö

Ny byggnation vid stationsområdet i Växjö

Växjö • Publicerad 22 maj 2022
Foto: Skiss från Växjö kommun
Foto: Skiss från Växjö kommun

Växjö kommun påbörjar en ny byggnation vid stationsområdet i Växjö. Det är Pär Lagerkvists plan vid det gamla stationsområdet ska byggas.

– Pär Lagerkvists plan kommer att bli en plats i Växjö där många invånare och besökare kommer att röra sig. Det kommer att bli en helt ny och välkomnande plats med en mängd olika funktioner som ska samsas på ytan, säger Sofia Iderheim, projektledare för stationsområdet.

Annons

Pär Lagerkvists plan sträcker sig från det nya stations- och kommunhuset till Linnérondellen. Det blir bland annat ett nytt huvudgångstråk, cykelparkeringar, planteringar och sittmöjligheter. Nybyggnationen ska ske i etapper och den första etappen inleddes i veckan och kommer att pågå under hela 2022.

Under arbetets gång kommer det att bli en del förändrade körvägar på grund av avstängda vägar och kommunen uppmanar invånare och besökare att vara uppmärksamma på skyltningen i området.

Pär Lagerkvists plan beräknas vara klart i sin helhet 2025.

Fakta

Påverkan under byggtiden

Kungsgatan är idag avstängd mellan Norra Järnvägsgatan och Sandgärdsgatan. Avstängningen utökas den 19 maj då även delar av korsningen Kungsgatan/Norra Järnvägsgatan tas i anspråk för arbeten. Korsningen kommer dock fortsatt vara öppen för busstrafik.

Från den 13 juni fram till den 8 augusti kommer korsningen Kungsgatan/Norra Järnvägsgatan att vara helt avstängd för trafik. Bussar kommer då att köra på Raoul Wallenbergs gata, bakom Växjö stations- och kommunhus.

I juni kommer cykelställen som står mellan gamla stationen och Norra Järnvägsgatan att tas bort. Cyklister hänvisas då till övriga cykelparkeringar inom Stationsområdet samt i dess närhet.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons