Annons
Växjö

Ny form av polisutbildning startar på Linnéuniversitetet

Växjö • Publicerad 30 november 2021
Arkivfoto.
Arkivfoto.Foto: Lars-Åke Green

En ettårig polisutbildning som riktar sig till polisens civilanställda startar vid Linnéuniversitetet i januari, skriver Smålandsposten. Uppstarten är en del i att nå målet om drygt 26 000 poliser till årsskiftet 2024/2025.

Utbildningens framtid var under en period hotad på grund av att ledningen för polisutbildningen i Växjö ansåg att ett fåtal av de 62 antagna studenterna inte hade de förkunskaper som krävs.

Annons

Anledningen var att Polismyndigheten vill inkludera fler personer som inte tidigare arbetat med polisutredningar. Enligt minnesanteckningar från ett möte mellan parterna kan det handla om personer med utredningserfarenhet från Försäkringskassan, Migrationsverket, Skatteverket eller socialtjänsten.

Men Polismyndigheten och Linnéuniversitet har således hittat en lösning och i januari börjar totalt 62 studenter på den ettåriga utbildningen. Kraven på eleverna är densamma som för grundutbildningen. När de är färdigutbildade kommer de att få samma befogenheter som övriga poliser.

Högskoleexamen krav för dem som antas

Följande krav måste studenter på den funktionsinriktade polisutbildningen uppnå:

1) Högskoleexamen eller 120 högskolepoäng samt ha genomfört ett självständigt arbete på motsvarande 7,5 högskolepoäng.

2) Minst två års erfarenhet av utredande arbete inom polismyndigheten och ha gått en kurs i grundläggande brottsutredning på tio veckor.

3) Vara anställd av polismyndigheten och få lön under utbildningen.

4) Klara övriga formella antagningskrav till polisutbildningen samt testerna som görs vid Plikt- och prövningsverket.

Källa: Polisutbildningen, LNU. Sammanställning gjord av Smålandsposten.

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons