Annons
Växjö

Ny konflikt kan ge konsekvenser i sjukvården

Växjö • Publicerad 25 april 2024
.
.Foto: Mimmi Kungberg

Vårdförbundet har varslat om stridsåtgärder efter att förhandlingarna med SKR om ett nytt kollektivavtal för att reglera löner och anställningsvillkor inte resulterat i en överenskommelse. Det handlar om en blockad mot övertids- och mertidsarbete samt blockad mot nyanställningar för de varslade yrkesgrupperna. I Region Kronoberg rör det sig om cirka 1 600 medarbetare som är medlemmar i Vårdförbundet och är anställda som sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska samt specialister inom dessa grupper.

Enligt Region Kronoberg kan det få konsekvenser för hälso- och sjukvården och blockaderna träder i kraft, vilket sker klockan 16.00 på torsdagen om parterna inte kommer överens.

Annons

– Vi ser över alla tillgängliga åtgärder för att trygga patientsäkerheten. Konflikten kommer att innebära att vi behöver minska viss verksamhet och att det blir längre väntetider för planerad vård, att få provsvar och liknande. Vi följer utvecklingen noga och anpassar åtgärderna efter den situation som råder, säger regiondirektör Martin Myrskog.

Under onsdagen fick Vårdförbundet ett nytt avtalsförslag från SKR men fackförbundet tackade nej eftersom förslaget inte mötte förbundets yrkande. Vårdförbundet vill se kortare arbetstid, hållbara scheman och en god löneutveckling. SKR har lämnat ett motbud som SKR ska svara på senast klockan 11 på torsdagen.

Varslet innebär att både medlemmar och oorganiserade inte ska jobba övertid, mertid och arbetsgivaren kan inte heller genomföra nyanställningar inom Vårdförbundets yrkesgrupper.

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons