Annons
Växjö

Ny maskin ska effektivisera sopsaltningen på Växjös cykelvägar

Växjö • Publicerad 7 februari 2022
Tre kubikmeter torrsalt ryms i det nya aggregatet. Saltet blandas med vatten och sprids ut på cykelbanorna med hjälp av en snurrande tallrik.
Tre kubikmeter torrsalt ryms i det nya aggregatet. Saltet blandas med vatten och sprids ut på cykelbanorna med hjälp av en snurrande tallrik.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Växjö kommun har investerat 700 000 kronor på en ny maskin som gör att en nästan dubbelt så lång sträcka cykelbana kan sopsaltas jämfört med i dag, skriver Smålandsposten.

Sedan tidigare har man i Växjö sopsaltat cykelvägarna med saltlake. Men det nyinköpta aggregatet, som monteras bakpå en vagn, sprider i stället ut så kallad befuktad salt. En metod som har visat sig vara mer effektiv när det gäller att förhindra olyckor, enligt utredningar från andra städer.

Annons

Den nya metoden med befuktat salt ska nu provköras på sträckor i Sandsbro och Öjaby.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons