Annons
Växjö

Ny ranking: Växjö bästa kommunen att leva i

Kronoberg • Publicerad 30 juni 2023
Foto: Nadia Hagberg

I en ny ranking som tidningen Fokus har gjort så listas alla Sveriges kommuner utifrån var det är bäst att leva. Rankingen har gjorts årligen sedan 2006 med ett uppehåll förra året då analysen gjordes om i grunden. Högst upp på listan i Kronoberg hamnar Växjö på plats 40 och enligt rankingen så är Lammhult det bästa området att bo i i Växjö.

2021, innan analysen hade gjorts om, hamnade Växjö på plats 45 efter att ha klättrat 37 placeringar jämfört med året innan.

Annons

Kommunen får i år höga poäng vad gäller utbildning, serviceutbud och fritid men lägre poäng när det kommer till vård och omsorg och privatekonomi, vilket påverkar placeringen.

Sveriges alla 290 kommuner har jämförts i nio huvudkategorier: Utbildning, vård/omsorg, jobb/karriär, infrastruktur, trygghet, serviceutbud, fritid, privatekonomi och offentlig ekonomi. Nytt för i år är att de olika kategorierna viktas olika mycket där privatekonomi väger tyngst och står för mer än en femtedel av hela resultatet.

– Kommunens betyg är det samlade värdet för alla lokalområden i kommunen. Som boende påverkas man ju av det som finns i närheten av ens bostad oavsett på vilken sida av en kommungräns något råkar ligga, säger Peter Santesson, VD för Infostat som har genomfört undersökningen i ett pressmeddelande.

Sämst i länet placerar sig Älmhult på plats 263. Kommunen har rasat över 100 placeringar sedan 2021 då man hamnade på plats 136.

En kommun som gått i motsatt riktning är Ljungby. Kommunen rankas som näst bäst i länet på plats 60 totalt. 2021 landade Ljungby på plats 115.

Högst upp i hela Sverige placerar sig Luleå.

Länets kommuners placeringar på rankingen:

40. Växjö, 71 poäng

60. Ljungby, 68 poäng

156. Tingsryd, 52 poäng

190. Uppvidinge, 45 poäng

191. Alvesta, 45 poäng

225. Lessebo, 41 poäng

244. Markaryd, 37 poäng

263. Älmhult, 32 poäng

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons