Annons
Växjö

Ny satsning ska få fler elever att testa sina drömyrken

Växjö • Publicerad 8 februari 2023
Medaljörerna på Yrkes-SM 2022.
Medaljörerna på Yrkes-SM 2022.Foto: EMIL ANDERSSON

Yrkes-SM i Växjö 2022 blev en publiksuccé med rekordmånga 22 403 besökare. Nu skapar Region Kronoberg och Växjö kommun en fortsättning som fått namnet Yrkesdagen Kronoberg.

Den 17-18 oktober blir det premiär för evenemanget där elever får uppleva, inspireras och testa olika yrken.

Annons

– Yrkes-SM gav oss värdefulla kunskaper om vad eleverna behöver för att göra medvetna studie- och yrkesval. Högt upp på önskelistan är att de själva vill testa fler yrken. Yrkesdagen Kronoberg handlar om just det, säger Julia Berg (S), ordförande i utbildningsnämnden, Växjö kommun.

Yrkesdagen Kronoberg arrangeras under två dagar i Växjö konserthus och riktar sig främst till länets årskurs 9 och elever på Introduktionsprogrammen (IM). Det ska få fler att välja yrkesprogram och att fler tar sin gymnasieexamen och har rätt kompetens som arbetsgivare kan rekrytera.

– Besökarna får testa olika yrkesroller och lära sig vilka kompetenser som efterfrågas i länet. I mötet med yrkespersoner får de inspiration till målbilder, drömyrken och fortsatt utbildning. Arbetsgivarna får lära känna framtidens medarbetare och gör samtidigt en insats för sin egen kompetensförsörjning, säger René Jaramillo (M), ordförande i den regionala utvecklingsnämnden, Region Kronoberg.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons