Annons
Växjö

Ny satsning ska ge patienter i Växjö snabbare svar

Växjö • Publicerad 8 augusti 2022
Växjö lasarett.
Växjö lasarett.Foto: Per Jodenius

Avdelningen för klinisk fysiologi på Centrallasarettet i Växjö undersöker och analyserar olika organs funktioner. Att skriva svarsutlåtande och slutsignera är traditionellt en läkaruppgift, men för att spara läkartid har avdelningen överfört en del av arbetet på biomedicinska analytiker. Enligt avdelningschefen Elisabet Hresan kan patienter förvänta sig snabbare svar.

– Orsaken var läkarbrist och även att skapa karriärvägar och löneutveckling för biomedicinska analytiker. Biomedicinsk analytiker är ett bristyrke och det här är ett sätt att bli en mer attraktiv arbetsplats. Kompetensväxling är viktigt på alla nivåer. Vi behöver kunna använda den personal vi har på bästa sätt, säger avdelningschef Elisabet Hresan.

Annons

De åtta biomedicinska analytikerna som nu kan skriva svar på patientundersökningarna har bland annat fått handledning av läkare, gjort litteraturstudier och gått högskolekurser.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons