Annons
Växjö

Ny soptipp ger nya möjligheter på Häringetorp

Växjö • Publicerad 29 mars 2023
Första lasset dumpas på nya deponin.
Första lasset dumpas på nya deponin.Foto: SSAM

Den 22 mars invigdes en ny soptipp, eller deponi som det kallas på senare år, på Häringetorps avfallsanläggning utanför Växjö. Arbetet med den nya deponin har pågått under hela 2022 och förhoppningen var att den skulle bli klar tidigare än den blev.

– Samarbetet med entreprenörer har fungerat mycket bra. Det har dock tagit något längre tid än planerat, framförallt på grund av vädret, säger Tove Juhl Andersen, miljöansvarig på SSAM i ett pressmeddelande.

Annons

Tidigare har platsbrist varit ett problem på Häringetorp, något som man hoppas undvika i och med den nya deponin.

– En ny deponi ger nya möjligheter. Ett antal stora saneringsprojekt är på gång i vår närhet och våra nya deponiceller gör det möjligt att på ett bättre sätt nyttja våra tillstånd fullt ut, säger Niklas Sörensson, näringslivs- och affärsutvecklare på SSAM.

Deponin ser ut som en stor grusplan. Men under ytan finns det flera lager och skikt för att försäkra sig om att avfall kan deponeras här på ett säkert sätt.
Deponin ser ut som en stor grusplan. Men under ytan finns det flera lager och skikt för att försäkra sig om att avfall kan deponeras här på ett säkert sätt.

Man kommer nu även att kunna ta emot mer farligt avfall. Till exempel arsenik, kadmium och bly från förorenade områden som till exempel gamla småländska glasbruk.

– Genom att använda en säker avfallsanläggning, kan förorenade massor tas om hand så de inte utgör någon risk för människor, djur och natur, säger Niklas Sörensson.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons