Annons
Växjö

Ny strategi ska ge bättre bild av Kronobergs historia

Växjö • Publicerad 4 april 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Jörgen Ragnarson

Länsstyrelsen har antagit en ny så kallad byggnadsminnesstragergi som länet har tagit fram. Den nya strategin löper över 10 år och har bland annat målsättningen att bredda urvalet av byggnadsminnen i Kronoberg.

– Det är glädjande att vi nu har en långsiktig strategi att arbeta efter, för att kunna göra ett bredare urval av nya byggnadsminnen, säger Veronica Trygg, kulturmiljöhandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg i ett pressmeddelande.

Annons

Efter en analys av Kronobergs byggnadsminnen så kom man fram till att det är en övervikt miljöer som rikare personer rörde sig i förr i tiden. Hur fattiga levde, i exempelvis torp och backstugor är inte representerat lika väl. Detta vill man få ändring på i den nya strategin för att ge en mer korrekt bild av Kronobergs och Smålands historia.

Ett byggnadsminnesskydd är det starkaste lagskydd bebyggelse kan få. Tanken är att det ska skydda de kulturhistoriska värdena hos olika historiska miljöer så att de kan bevaras för all framtid, så att även kommande generationer ska kunna förstå sin samtid och sin historia.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons