Annons
Växjö

Ny tingsrätt byggs i Växjö – så blir nya byggnaden

En ny domstolsbyggnad med 16 förhandlingssalar, varav tre säkerhetssalar, ska byggas i Växjö. Den nya byggnaden väntas stå klar på Bäckaslövsområdet om några år.
Växjö • Publicerad 3 oktober 2023
Så här kan Växjös nya domstolsbyggnad på Bäckaslövsområdet komma att se ut.
Så här kan Växjös nya domstolsbyggnad på Bäckaslövsområdet komma att se ut.Foto: Illustration: Doubleaction/ON Arkitekter

I slutet av maj rapporterade Smålandsposten att Tingsrätten och Förvaltningsrätten i Växjö är trångbodda och domstolsverket planerade en flytt till nybyggda lokaler.

Domstolarna ska flytta från centrala Växjö till Bäckaslövsområdet och nu har Domstolsverket genomfört en upphandling av den nya domstolsbyggnaden. Det är Skanska och Vacse som får tilldelningsbeslutet, förutsatt att regeringen ger godkänt.

Annons

– Med den nya domstolsbyggnaden kan Domstolsverket erbjuda toppmoderna och trygga lokaler som uppfyller högsta kraven för hållbarhet och säkerhet, där domstolarna kan bedriva en effektiv verksamhet under många år framöver, säger Harald Pleijel, fastighetsdirektör på Domstolsverket.

Växjös nya domstolsbyggnad väntas stå klar vid årsskiftet 2026/2027.
Växjös nya domstolsbyggnad väntas stå klar vid årsskiftet 2026/2027.Foto: ON Arkitekter / DoubleAction

Det är Växjö tingsrätt, Mark-och miljödomstolen i Växjö och Förvaltningsrätten i Växjö som ska flytta in i den nya byggnaden som beräknas stå klar för inflytt vid årsskiftet 2026/2027. Under hösten kommer projekteringen av den nya byggnaden att ske och om bygglov beviljas väntas byggnadsarbetet påbörjas under det andra kvartalet 2024.

När Smålandsposten i maj rapporterade om flytten var lagmannen på Växjö tingsrätt, Lars-Olle Larsson kritisk och menade att det blir svårt och mer besvärligt för folk att ta sig dit och att det inte var bra ur personalens perspektiv heller. I ett pressmeddelande från Domstolsverket låter han mer positiv.

– Den nya domstolsbyggnaden får salar i flera olika storlekar, vilket ökar flexibiliteten i att kunna få till effektiva förhandlingar oavsett storlek på mål. Vi kommer att få lokaler som både nu och på sikt kommer att ge väldigt goda förutsättningar för tingsrätten och mark- och miljödomstolen att bedriva en bra och effektiv verksamhet, säger Lars-Olle Larsson, lagman vid Växjö tingsrätt.

Den nya domstolsbyggnaden väntas vara på runt 10 500 kvadratmeter.
Den nya domstolsbyggnaden väntas vara på runt 10 500 kvadratmeter.Foto: Doubleaction/ON Arkitekter

Den nya domstolsbyggnaden, som planeras att vara på ungefär 10 500 kvadratmeter, ska byggas på den obebyggda fastigheten Infanteriet 1 på Bäckaslövsområdet, mittemot den fastighet där en ny simhall planeras. Det nya huset blir fem våningar högt och kommer även att ha ett suterrängplan. I den nya byggnaden blir det 16 förhandlingssalar varav tre ska vara säkerhetssalar samt arbetsplatser för runt 200 anställda.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons