Annons
Växjö

Ny tingsrätt ska lösa platsbristen i Växjö

Växjö • Publicerad 12 april 2023
Lokalerna som Växjö tingsrätt huserar i i dagsläget.
Lokalerna som Växjö tingsrätt huserar i i dagsläget.Foto: Anna Nordström

Växjö tingsrätt är för liten, det finns inte nog med förhandlingssalar vilket begränsar tingsrättens produktion, det uppger Lars-Olle Larsson, myndighetschef på Växjö tingsrätt till SVT Småland. Utöver fler förhandlingssalar så behövs även mer kontorsutrymmen än i dagsläget.

Nu är planerna för en ny tingsrätt inledda och det pågår upphandlingsförfarande. I sinom tid så ska Domstolsverket, som äger frågan, besluta om vilket av de inkomna förslagen man väljer att gå vidare med.

Annons

När rättegången för ett mord på Araby för ett år sedan skulle hållas så fick den flyttas till Attunda tingsrätt. Detta för att det inte finns en så kallad säkerhetssal i Växjö tingsrätt. Någon sådan finns det dock inga planer på att ha i de nya lokalerna heller.

– Vi har i dag en sal med förhöjd säkerhet men det är inte samma sak som en säkerhetssal där är helt andra krav på säkerhet. Men vi kommer ha två salar med förhöjd säkerhet, säger Lars-Olle Larsson till SVT Småland.

Planen är att den nya tingsrätten ska stå klar vid årsskiftet mellan 2026 och 2027.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons