Annons
Växjö

Ny upphandlingspolicy i Växjö – ska underlätta för företagen

Växjö • Publicerad 2 februari 2022
Växjö kommunhus och stationshus.
Växjö kommunhus och stationshus.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Växjö kommun, dess förvaltningar och bolag gör varje år inköp för ungefär 3,3 miljarder kronor. Nu har kommunen har tagit fram en ny upphandlingspolicy för att skapa bättre förutsättningar till goda offentliga affärer, vilket ska underlätta för företag att lämna anbud.

– Den föreslagna policyn är mer heltäckande än tidigare och skapar goda förutsättningar för ett strategiskt inköpsarbete i kommunkoncernen. En viktig del i framtagandet av policyn är att den har tagits fram i dialog med näringslivet – på så vis fortsätter vi arbetet med att förbättra och förenkla våra upphandlingar genom att bättre förstå företagens behov och förutsättningar, säger Andreas Olsson, (C) kommunalråd och ordförande i KSOP.

Annons

Riktlinjer för direktupphandling beslutades i kommunstyrelsen den 1 februari och policyn för upphandling och inköp tas upp på kommunfullmäktige den 15 februari.

– Policy för upphandling och inköp, samt riktlinjer för direktupphandling är centrala styrande dokument i kommunkoncernen. Vi har därför lagt mycket tid på dialog för att fånga upp input både från näringsliv, och internt i kommunkoncernen. Jag är glad över att vi har mött ett stort engagemang både från företag och kollegor i kommunkoncernen, och ser fram emot det fortsatta arbetet med att implementera policy och riktlinjer, säger Tina Storbjörk, upphandlingschef i Växjö kommun.

Partierna i Blågröna Växjö ska under kommunstyrelsens möte i veckan ha beslutat att ändra den föreslagna tjänsteskrivelsen på flera punkter, något som Socialdemokraterna beklagar. Det handlar bland annat om hållbarhetsområdet.

– Med ett enkelt pennstreck i en mening i vår nya uppdaterade upphandlingspolicy så sänker den blågröna majoriteten Växjö kommuns ambitioner i vårt viktiga hållbarhetsarbete. Det hade kunnat leda till att vi vid varje given upphandling skulle överväga att skärpa kravställande och uppföljning av hållbarhetskrav i upphandlingar för att påverka utvecklingen i en positiv riktning i stället för att som med de blågrönas förslag att vi ska anpassa oss till rådande marknadsläge. Vi hade hoppats att vi skulle vara överens i det här viktiga arbetet, men så blev tyvärr inte fallet och vi kan bara beklaga att det blev så här, säger Rose-Marie Holmqvist (S), 2:e vice ordförande i Hållbarhetsutskottet, och Tomas Thornell (S), kommunalråd i opposition.

Andreas Olsson, (C) kommunalråd och ordförande i KSOP, säger att det stämmer att de valde att ändra i förslaget men att det enligt honom inte är en ambitionssänkning av Växjö kommuns hållbarhetsarbete utan tvärtom.

– Istället för att överväga förändring vill vi att kommunkoncernen ska förändra kravställande och uppföljning av hållbarhetskrav i upphandlingar för att delta i marknadens utveckling mot ett mer hållbart samhälle. Det betyder menar vi i Blågröna att vi tar större aktiv i arbeta för ett mer hållbart samhälle, säger Andreas Olsson.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons