Annons
Växjö

Nya byggnaderna i Växjö kan prisas

Växjö • Publicerad 15 september 2022
Foto: Växjö kommun/Anders Bergön/Bläck & Co

I flera år har Växjö kommun delat ut ett Träbyggnadspris för att belöna och uppmuntra till träbyggnation och samtidigt sprida kunskap om att bygga i trä. Nu har årets tre nominerade bidrag presenterats.

– Växjö kommun har länge varit känt som en kommun där det byggs mycket i trä och de senaste åren har över hälften av våra kommunala nybyggen varit träbaserade. Vi uppmuntrar alla aktörer att bygga mer i trä och därför är det kul att kunna nominera dessa tre byggen till Träbyggnadspriset 2022, säger Andreas Olsson, (C), kommunalråd Växjö kommun.

Annons

Vinnaren av Träbyggnadspriset 2022 kommer att presenteras den 27 oktober.

Fakta

De nominerade till Träbyggnadspris

Räppe - ny fotbollsanläggning

En vardagsarkitektur och enkel form, men så väl genomtänkt hus, både för idrottande och supportrarna. Anläggningen nomineras till träbyggnadspriset för att den skapar en attraktiv mötesplats mellan staden, Bäckaslöv och Bredvik.

Telestads Herrgård - tillbyggnad av kontor

Telestads Herrgård har fått en tillbyggnad med en detaljrikedom som är utöver det vanliga. En tillbyggnad som gör mötet mellan den gamla herrgården och den nya träarkitekturen till en helhet. En slank arkitektur med mycket synligt trä, byggt i egen regi och med delvis återbrukat material. Tillbyggnaden nomineras för sin finkänsla i form och detalj.

Växjö stations- och kommunhus

Med sina 16 400 kvadratmeter är Växjö stations- och kommunhus en av de största träbyggnader som har byggts i Sverige. Ett hus som visar på de fördelar som finns med träkonstruktion, samt att arkitekturen har skapat rymd, synliga träytor som inbjuder till beröring och nomineras för djärvheten, genomförandeförmågan och viljan.

Källa: Växjö kommun

bild 1/1
Växjö stations- och kommunhus
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons