Annons
Växjö

Nya detaljerna om mordförsöket på skolan: Bråk på kemilektion • Googlade på straff för mord

Växjö • Publicerad 20 oktober 2022
Polisen på plats efter bråk på Fagrabäckskolan i Växjö.
Polisen på plats efter bråk på Fagrabäckskolan i Växjö.Foto: Calle Rydqvist

Den 29 september i år knivskar en 15-årig elev en klasskamrat på Fagrabäckskolan i Växjö. Nu har han åtalats för försök till mord, grovt olaga hot och olaga hot.

15-åringen ska ha utdelat två knivhugg mot klasskamraten som senare fick föras till sjukhus. Han fick inga allvarliga fysiska skador men enligt åklagaren var det tillfälligheter att brottet inte slutade med ett mord.

Annons

Enligt åklagaren började det redan några dagar innan mordförsöket. Under en kemilektion på skolan ska 15-åringen i samband med någon form av bråk om ett mikroskop kallat en flicka för olika okvädningsord.

Dagen efter, i samband med orientering i Fyllerydsskogen, ska ett par klasskamrater ha tagit parti för flickan gentemot 15-åringen. Det ska ha blivit ett visst handgemäng i skogen och i förhör berättade 15-åringen att det var då som han bestämde sig för att en av de båda killarna måste dö.

15-åringen och klasskamraten som ett par dagar senare blev knivhuggen ska ha skrivit med varandra på Snapchat där den misstänkte bland annat ska ha skrivit att han ”ska ta livstid” och ”Vänta och se” efter att målsägande skrivit att ”du säger till folk att du ska döda mig”. Det rubriceras som olaga hot.

Den misstänkte 15-åringen ska ha googlat på vad det är för straff för mord om man är under 18 år. Torsdagen den 29 september gick han farm till klasskamraten och högg honom med en kökskniv som han hade tagit med sig hemifrån.

Det finns en övervakningsfilm som visar vad som hände direkt innan och efter knivskärningen. Den misstänkte 15-åringen ska efter knivhuggen även ha jagat efter en annan elev och ropat ”din horunge, vill du också ha den?” eller något liknande. Den händelsen rubriceras som grovt olaga hot.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons