Annons
Växjö

Nya lokaler för gymnasiesärskolan i Växjö

Växjö • Publicerad 10 november 2022
Eleverna i gymnasiesärskolan Kungsmadskolan flyttar in i sina nya skolbyggnader med målet att göra varje elev mer självgående.
Eleverna i gymnasiesärskolan Kungsmadskolan flyttar in i sina nya skolbyggnader med målet att göra varje elev mer självgående.Foto: Parmaco

Gymnasiesärskolan vid Kungsmadskolan i Växjö har varit trångbodd och lokalerna har beskrivits som nedgångna med renoveringsbehov. Nu har eleverna fått flytta in i nya behovsanpassade skolbyggnader medan särskolan rivs och byggs upp på nytt.

Det är två byggnader på totalt nästan 2 500 kvadratmeter och målet med lokalerna, som är anpassade efter elevernas specifika behov och förutsättningar, är att göra eleverna självgående så att varje elev efter studenten kan leva mer självständigt och jobba på öppen arbetsmarknad eller ha en sysselsättning inom daglig verksamhet.

Annons

– Vi är väldigt spända, glada och förväntansfulla! De nya skolbyggnaderna är oerhört välkomna då de på ett bättre sätt tillgodoser elevernas och personalens specifika behov. Denna stora satsning som görs för vår verksamhet och för våra elever betyder väldigt mycket. Vårt mål är att göra eleven mer självständig och självgående så att hen ska kunna jobba självständigt på sin kommande arbetsplats eller dagliga verksamhet, säger Emma Drott, rektor på Gymnasiesärskolan Kungsmad.

Det finns mindre arbetsrum för elever som behöver enskild undervisning och personalstyrkan på 55 personer får egna arbetsplatser och eget arbetsrum. Av Kungsmadskolans 1 300 elever går 90 på särskolegymnasiet.

Halva verksamheten flyttade under veckan in i de nya skogbyggnaderna och resterande del flyttar in vid jul.

De två skolbyggnaderna med 55 rum bestående av klassrum specialklassrum, grupprum, personalrum och restaurangkök, kommer att finnas på Kungsmadskolan till senhösten 2026.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons