Annons
Växjö

Nya lokaler klickar perfekt för företaget

Nyligen har Låsakuten gjort sig hemmastadda i sina nya lokaler vid korsningen Arabygatan/Mörners väg. Flytten innebär att företaget fördubblar sin butik- och verkstadsyta från 80 till 160 kvadratmeter.
– Det här ger oss förutsättningar att fortsätta växa, säger ägaren och vd:n Magnus Svensson.
Växjö • Publicerad 16 juli 2023
Låsakuten har flyttat till nya lokaler vid korsningen Arabygatan/Mörners väg. Vi fördubblar butik- och verkstadsytorna och möjliggör en fortsatt expansion, säger vd:n Magnus Svensson längst till höger som här syns med medarbetarna Ludvig Karlsson och Jimmie Bengtsson.
Låsakuten har flyttat till nya lokaler vid korsningen Arabygatan/Mörners väg. Vi fördubblar butik- och verkstadsytorna och möjliggör en fortsatt expansion, säger vd:n Magnus Svensson längst till höger som här syns med medarbetarna Ludvig Karlsson och Jimmie Bengtsson.Foto: David Färdigh

En trave flyttkartonger på golvet påminner om de senaste veckornas intensiva flyttbestyr, men för övrigt har det mesta kommit i ordning när vi besöker Låsakutens nya lokaler.

– Vi har tömt våra lokaler på Linnégatan och fått upp det mesta här på Arabygatan. Att flytten sammanföll med vår högsäsong innebar en utmaning, men vi är vana problemlösare och har löst det genom att köra dubbla pass.

Annons

Perioden innan semestrarna innebär även vanligtvis bråda dagar för Magnus och hans kollegor.

– Ja, det är många som kommer ut till sina sommarhus och upptäcker att låsen är trasiga eller inte håller måttet. Eller så har någon haft inbrott och både grannar och vänner blir plötsligt varse om att man borde se över sina lås. Och låsproblem ska ju helst lösas direkt. Ingen vill stå med en olöst dörr.

Låsakuten grundades 1997 i Älmhult och etablerade sig i Växjö 2005. Ägarkonstellationerna har skiftat något genom åren men Magnus har varit med sedan 2003 och är numera ensam ägare.

– Att vara i låsbranschen är väldigt utvecklande. Man får hela tiden vara problemlösare. Varje hus och fastighet har sina utmaningar och det gäller att vara kreativ, flexibel och kunna ta snabba beslut.

Låsakuten riktar sig till såväl privatpersoner som företag, där det sistnämnda utgör cirka 80 procent av kunderna. Men i båda fallen efterlyser Magnus en ökad medvetenhet om betydelsen av att ha ett bra låssystem.

– Trots att brottsligheten ökat i samhället så slarvar fastighetsägarna när det handlar om lås. Ofta är man dumsnål eller prioriterar konstigt. Man kan till exempel lägga 100000 kronor på ett larmsystem men strunta i låsen, trots att huvudfokuset borde vara att se till att inbrottstjuvarna inte kommer in i fastigheten. För även om larmet går så tar det ett antal minuter innan vaktbolagen är på plats.

Vad är ett bra lås?

– Grundprincipen är att ha ett godkänt lås, vilket avser att det finns nyckellås på båda sidorna. Sedan finns det många olika varianter, bland annat i kombination med kodlås och kortläsare.

Låsakuten växer stadigt. Sedan etableringen i Växjö 2005 har företaget gått från en omsättning på tre miljoner till 15.

– Och antalet medarbetare har samtidigt ökat från tre till mellan sju och åtta.

Annons

Att Låsakuten nu flyttar till korsningen Arabygatan/Mörners väg beror på att de tidigare lokalerna fick nya ägare och skulle användas till andra ändamål.

– Men samtidigt innebar det en möjlighet för oss att skaffa större lokaler som ger förutsättningar att fortsätta expandera. Vi var ganska trångbodda på det förra stället. Här har vi kunnat fördubbla butiks- och verkstadsytorna, från 80 till 160 kvadratmeter.

Dessutom har det nya läget stora fördelar när det gäller såväl tillgänglighet som logistik.

– Gott om parkeringar för kunderna och stora utrymmen för våra servicebilar. Allt blir mycket mer lättarbetat.

Fakta

Magnus Svensson

Företag: Ägare och tillika vd på Låsakuten.

Grundades: 1997 i Älmhult och etablerade sig i Växjö 2005.

Antal anställda: Sju till åtta, men vi är i behov av fler. Rekrytering pågår.

Geografiskt täckningsområde: Hela Kronobergs län, men utför även jobb i norra Skåne, Blekinge och Kalmar län inklusive Öland.

Omsättning: Cirka 15 miljoner.

Aktuellt: Har precis flyttat till nya lokaler vid korsningen Arabygatan/Mörners väg i Växjö.

Tjusningen med låsbranschen: Väldigt kreativt och utvecklade. Man får dagligen vara problemlösare.

Rekommendation: Se över dina lås. Larmsystem är bra men det allra viktigaste är att hindra att någon överhuvudtaget lyckas ta sig in i huset eller fastigheten.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons