Nya restaurangen har öppnat i Växjö: ”Något för alla”
I somras rapporterade vi att Robert Janusev efter över 15 år som ägare sålt Växjörestaurangen Piazza Teatro till Fabian Astrén, 28 år, Felix Astrén, 30 år, Jonas Truong, 32 år, och Johan Carlsson, 29 år. Kvartetten driver sedan tidigare Skai i toppen på Icon Växjö.
Tidigare i november öppnade nya Galai på Teatertorget. Det är en restaurang som beskrivs som en bistro med högt i tak, hög volym och skön stämning.
– Det känns fantastiskt att kunna öppna Galai nu. Jag brukar dra jämförelser med idrotten och det har varit som känslan innan match, nervositet och att allt har varit lite oklart. Men när pucken släpps lossnar allt och det känns rätt igen. Det är en magisk känsla, säger Fabian Astrén.
De nya ägarna har totalrenoverat köket och skapat ett öppet kök i restaurangen. Dessutom har de utökat lokalen med 74 kvadratmeter i östlig, västlig och sydlig riktning och byggt ut en bar.
Fabian och hans bror Felix startade och drev Grilleriet i Växjö under ett antal år innan de sålde restaurangerna till Bastard Burgers. Sedan dess har de fått tid över som de nu kan lägga på nya Galai.
– Vi har varit sugna och intresserade av att öppna något nytt och kom i kontakt med Robert som drev Piazza Teatro förut. Lokalen har en sjukt bra potential och vi kommer satsa rätt mycket på livemusik, som dj och loungemusik.
Restaurang Galai beskrivs som en klassisk bistro och på menyn finns olika typer av maträtter, som fisk och skaldjur, pastarätter och köttbitar på ben som grillas på en japansk kolgrill – samt en mosbricka med kalvköttbullar.
– Vi har en bred meny för att det ska finnas något för alla, säger Fabian Astrén.
Det pratas mycket om att det är många restauranger i city. Hur ser du på konkurrensen?
– Jag tycker att det är jättebra. Vi har god relation med alla restauranger och jag tycker att alla är positiva till att det öppnas nya restauranger. Växjöfolket är så sjukt duktiga på att äta ute och så länge det är så kommer det inte vara några problem. Man ser oss mer som kollegor i branschen än konkurrenter.
Den nya restaurangen på Teatertorget skapar inledningsvis runt tolv nya arbetstillfällen och det kan tillkomma fler jobb. Med Skai och Galai i Växjö och sommarkrogen Kai på Öland väljer ägarkvartetten att fokusera på sina nuvarande restauranger och har inga planer på några nya krogar.
– Inte just nu utan vi vill se till att göra det här så bra som möjligt. Men vi har lätt för att hoppa på bra idéer och tankar. Vi är rätt spontana och lite dumma i huvudet ibland, säger Fabian Astrén och skrattar.