Annons
Växjö

Nya sjukhuset ska byggas med minskad klimatpåverkan

Växjö • Publicerad 3 april 2023
Ritning över nya akutsjukhuset.
Ritning över nya akutsjukhuset.Foto: Arkitektbolaget

Ritprocessen av det nya sjukhuset i Växjö är i full gång. Det är tre företag som tillsammans fått uppdraget att gestalta det nya sjukhuset. Det är Arkitema LINK Arkitektur och Arkitektbolaget. I skrivande stund är det ett fyrtiotal arkitekter och teknikkonsluter från de tre bolagen som arbetar med utformingen av sjukhuset.

– Det nya sjukhuset är med råge det största projektet som vi på Arkitektbolaget har varit inblandade i. Ytan ska bli hela 135 000 kvadratmeter, det är ofattbart stort att ta sig an, säger Ola Malm som ansvarar för Arkitektbolagets deltagande i projektet i ett pressmeddelande.

Annons

Något man lägger vikt på när man ritar det nya sjukhuset är flexibilitet. Detta för att sjukhuset kontinuerligt ska kunna byggas om och byggas ut samtidigt som det påverkar verksamheten så lite som möjligt.

– Vi lägger mycket kraft vid att ta fram flexibla lösningar, eftersom sjukhus byggs om kontinuerligt i och med utvecklingen av nya behandlingsmetoder, krav på smittskydd och liknande. Om 30 år kan planlösningen vara en helt annan, då ska fasaderna helst inte behöva förändras, säger Ola Malm.

Även hållbarheten har ett stort fokus i processen. Regionen har tagit fram målsättningen att klimatavtrycket ska vara 30 procent lägre än i ett konventionellt konstruerat sjukhus. För att nå det målet så siktar man på att använda mycket trä och återvunna material.

– Vi vill konstruera så mycket som möjligt i trä, då det är en förnybar råvara som sparar stora mängder koldioxid jämfört med betong. Eftersom underhållsfria fasader är ett önskemål så tittar vi bland annat på återvunnen aluminium som sparar stora mängder energi. Vi jobbar också med så kallat skärmtegel, som inte muras fast utan hängs upp. Vid en framtida ombyggnad kan det plockas ned och återanvändas, säger Ola Malm.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons